Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání

centrum pro vzdělávání a výuku v rámci KRNAP

Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání (zkratka KCEV) je mediatéka ve Vrchlabí, v níž se nachází knihovna, auditorium, učebna s laboratoří a jednopodlažní garáží spadající pod Správu KRNAP. Stavba byla vyprojektována v roce 2009, a veřejnosti zpřístupněna v roce 2013.[1] Většina budovy se ukrývá pod zemí, nad povrch vyčnívá právě o tolik, aby dovnitř mohl proudit dostatek světla. Pro svůj podzemní charakter a environmentální účel si stavba získala přezdívku Krtek.[2]

Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání
Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání 08.jpg
Účel stavby

Vzdělávací centrum, knihovna a auditorium NP Krkonoše.

Základní informace
ArchitektPetr Hájek
Výstavba20112013
StavitelMetrostav a. s.
Současný majitelSpráva KRNAP
Poloha
AdresaDobrovského 3, Vrchlabí, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Během týdne v centru probíhají přednášky a externí výuka pro školy, o víkendech je centrum přístupné všem návštěvníkům. Cílem centra je vychovávat případné návštěvníky Krkonošského národního parku tak, aby přírodu neničili, rozuměli jí a měli z ní požitek.[3]

HistorieEditovat

Stavba byla vyprojektována v roce 2009 architektonickým ateliérem HŠH architekti, který se později transformoval do architektonické kanceláře Petra Hájka. Výstavba začala na jaře 2011 a jejím generálním dodavatelem byla firma Metrostav. Slavnostní otevření s názvem „Oživení Krtka" proběhlo 9. ledna 2013.[4] Nová budova dotvořila rekonstrukci celého areálu Správy KRNAP.

Projekt stál 88 715 080 Kč. Celkem 85 % financí přispěl Evropský fond pro regionální rozvoj (Operační program Životní prostředí),[3][5] 10 % přispěla Správa KRNAP a 5 % byl příspěvek ze státního rozpočtu České republiky.[4]

PopisEditovat

Střecha je zvenku pokryta rozchodníkem, aby maximálně splývala s okolním parkem. Sám architekt Hájek ho označil za „hybrid – křížence domu a krajiny".[4] Z vnitřní strany je strop z pohledového betonu opracován do rozlámaného polygonu, který má připomínat rozeklané vrcholy Krkonoš. Na hranách betonových ploch je i uvedeno, jakému štítu odpovídá sklon dané části stropu.[1]

Budova je vytápěna tepelným čerpadlem.[3]

ReferenceEditovat

  1. a b GEBRIAN, Adam. Dům inspirovaný geomorfologií. Fotografie Matěj Stránský, Benedikt Markel. Respekt. 2014-01-20, roč. XXV, čís. 4, s. 62 – 63. Dostupné online [cit. 2014-03-25]. ISSN 0862-6545. 
  2. duk. KRNAP představuje "Krtka" – nové vzdělávací centrum. ČT24.cz [online]. 2014-01-08 16:40, rev. 2014-01-08 19:30 [cit. 2014-03-25]. Dostupné online. 
  3. a b c klu. Staví se dům ve tvaru Krkonoš, správci hor v něm vychovají návštěvníky. iDNES.cz [online]. 2011-07-28 14:18 [cit. 2014-03-25]. Dostupné online. 
  4. a b c DVOŘÁK, Jiří. Krtek žije!. Krkonoše – Jizerské hory. Vrchlabí: Správa KRNAP, 02-2014, roč. 2014, čís. 2, s. 6–9. ISSN 1214-9381. 
  5. KCEV – Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání [online]. Správa Krkonošského národního parku [cit. 2014-03-25]. Dostupné online. 

Externí odkazyEditovat