Diskuse:Uhersko

Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Jarba v tématu „Názvy měst

Vznik Uhorska editovat

Viacero formulácií je sporných prípadne neúplných.

Arpádovci pomalu upevňují po vzoru evropských mocností svou svrchovanou moc a pevně se ujímají vlády.
Toto je dosť odvážne tvrdenie, keďže značná časť ranného Uhorska bola dlhodobo skôr pevne pod kontrolou jednotlivých veľmožov než kráľa. Napr. Nitriansko disponovalo značnou samostatnosťou a nitrianske knieža sa správalo ako suverén až kým kniežatstvo Koloman I. cca v roku 1110 nezrušil. Medzitým si okrem iného razilo aj vlastné mince, viedlo vlastnú politiku atď. O tom, ako si Arpádovci upevnili ,,zvrchovanú moc" a ,,ujali sa pevne vlády" vidno aj na Matúšovi Čákovi. To je už koniec ich vlády a veľmoži si robia čo chcú.

Původní převážně slovanské obyvatelstvo bylo nuceno asimilovat a přijat nadvládu uherského krále.
Tu mi chýba zdroj o nejakej nútenej asimilácii alebo o tom, že boli nútení prijať nejakú nadvládu. Uhorsko sa formovalo ako mnohonárodný štát, známe je aj poučenie sv. Štefana na túto tému jeho synovi Imrichovi (,,krajina jednej reči a mravov je nerozumná a krehká"). Paradoxne by bolo presnejšie uviesť, že nadvládu boli nútení prijať Maďari, keď sa sv. Štefan ujal vlády za pomoci nemeckých rytierov a slovenských veľmožov. Mimochodom Uhorsko-poľská kronika ako dobový zdroj dokonca priamo hovorí o zmluvnom zaujatí vlasti vojensky vyčerpanými Maďarmi a stabilizácii situácie politicky cielenými a hromadnými manželstvami medzi Maďarmi a Slovanmi. Sú aj ďalšie 2 rovnako staré kroniky s inou interpretáciou ale pre úplnosť by som to aspoň zmienil (M. Homza, Uhorsko - poľská kronika, Libri Historiae, 2009). Celkovo je asimilácia za Arpádovcov veľmi otázna. Určite bola, to je normálne, ale veľké množstvo slovenských názvov v Maďarsku sa aktívne vyvíja aj pár storočí po príchode Maďarov, t.j. pôvodní obyvatelia jazyk nestratili (J. Stanislav, Slovenský juh v stredoveku I, II, Národné literárne centrum, 1999).

Jak na jihu v oblasti Blatnohradu a Panonie na západě, tak i na severu v oblasti Nitrianskeho knížectví převzali od místních obyvatel část zemědělství, řemesla a z počátku i způsob státní správy.
Nechcem sa naťahovať o slovíčka, ale akú ,,část zemědělství"? Prebrali úplne všetko, veď to boli kočovníci. Naviac, prečo sú evedené konkrétne lokality a na základe čoho ich autor vybral? V iných oblastiach ako je napr. Pécs (Päťkostolie), Csorna (Čierna), Csongrád (Čiernohrad), Miskolc (Miškovec), atď, atď to od miestnych obyvatelov neprebrali? Je snáď Visegrád (Vyšehrad) pri Balatone alebo na severe v oblasti Nitrianskeho kniežatstva?

Rozšířil své území a již za jeho vlády se území dnešního Slovenska začleňovalo do uherského soustátí.
V podstate áno, lebo Slovensko dočasne stratil a opäť ho musel získať. Ale je dosť podstatné, že sv. Štefan bol pôvodne knieža Nitrianska až potom sa stal prvým uhorským kráľom. Tak ako je to popísané teraz, to vyzerá skoro tak ako keby sv. Štefan vládol pôvodne niekde v strede Maďarska a ako si tak rozširoval územie, prepracoval sa náhodne aj k nejakému Slovensku. --Juroslav 12. 11. 2011, 04:52 (UTC)

Volba Arpáda editovat

Zde v článku:

... pod vedením Arpáda, kterého si sedm maďarských vojvodů v roce 890 zvolilo za svého panovníka.

a hned v dalším textu

V roce 896 se stal Arpád vládcem kmenů ...

V článku Arpád:

Dle těchto kronik Arpáda okolo roku 887 (ale v skutečnosti asi roku 895) ... sedm staromaďarských kmenů zvolilo ... za svého společného náčelníka


Je to trochu nekonzistentní. --HeruGil (diskuse) 28. 11. 2016, 21:26 (CET)Odpovědět

Název hesla editovat

Zdravím, nebyl by vhodnější název hesla Uherské království? Vyplývá to i z úvodního textu. --Vit001 27. 10. 2017, 14:55 (CEST)

Názvy měst editovat

Hlavním městem byl od 13. století Budín, předtím Ostřihom a Stoličný Bělehrad (nyní Székesfehérvár). To je snad trochu nesmysl, ne? Pokud vím, tak Stoličný Bělehrad je jen český název Székesfehérváru. Asi jako kdyby na německé Wikipedii bylo "Pilsen, předtím Plzeň". I ten výčet hlavních měst je trochu podivný. Je tam Ostřihom a Budín, ale pod tím Visegrád a Pozsony, a pak zase Debrecín a Budapešť. V tom marně hledám nějakou logiku. --Jarba (diskuse) 11. 4. 2023, 02:32 (CEST)Odpovědět

Zpět na stránku „Uhersko“.