Gerhard VI. z Jülichu

německý šlechtic

Gerhard VI. z Jülichu (německy Gerhard I. von Jülich-Berg, 1315?[1]18. května 1360, Düsseldorf ) byl hrabě z Ravensbergu a Bergu a fojt Herfordu.

Gerhard VI. z Jülichu
hrabě z Ravensbergu a Bergu
Portrét
Narození1315?
Úmrtí18. května 1360
Düsseldorf
Pohřbenklášter Altenberg
ManželkaMarkéta z Ravensbergu
PotomciAlžběta
Vilém VII. z Jülichu
Markéta z Jülichu
OtecVilém V. z Jülichu
MatkaJohana Holandská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Život editovat

Narodil se jako nejstarší syn hraběte Viléma V. z Jülichu a Johany, dcery holandského hraběte Viléma III. V roce 1333 byl zasnouben s Markétou, dcerou geldernského vévody Reginalda II.. K manželství nedošlo, snoubenka zemřela roku 1344. Téhož roku se Gerhard oženil s Markétou, dcerou Oty IV., hraběte z Ravensbergu. Markétin otec Ota neměl syny, a tak po jeho smrti v roce 1328 zdědil hrabství Ravensberg jeho bratr Bernard. Ten zemřel v roce 1346 bez potomků a dědičkou se stala se Markéta. Pak, když v roce 1348 zemřel Markétin bezdětný strýc Adolf IX. z Bergu, získala hrabství Berg. Tyto tituly Gerhardovým sňatkem s Markétou přešly do rodu Jülichů, kde zůstaly až do roku 1511, kdy přešly do rodu Klévských.

Gerhard uzavřel několik neúčinných ochranných aliancí a postavil se proti kolínskému arcibiskupovi. Získal Hardenberg, Neviges, Langenberg, Remangen a Kaiserswerth, a další. V květnu 1360 byl na turnaji v Düsseldorfu smrtelně zraněn Arnoldem z Blankenheimu a byl pohřben v klášteře Altenberg. Dědicem obou hrabství se stal nezletilý syn Vilém.

Reference editovat

Externí odkazy editovat

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gerhard VI of Jülich, Count of Berg and Ravensberg na anglické Wikipedii.