Vlna (Vejle)

budova ve Vejle, Dánsko
(přesměrováno z Bølgen)

Vlna (dánsky Bølgen, anglicky The Wave) je moderní bytový dům v dánském městě Vejle. Budova byla vystavěna v letech 2006–2008 a 2015–2017, podle architektonického návrhu firmy Henning Larsen.[1]

Vlna
Bølgen Vejle.jpg
Účel stavby
Základní informace
Slohmoderní architektura
ArchitektHenning Larsen
Výstavba2006–2008, 2015–2017
CenaABB LEAF (2012)
Civic Trust Award (2013)
Materiálysklo, beton, dřevo
Technické parametry
Architektonická35 metrů
Počet podlaží11 (10 nad zemí, 1 pod zemí)
Podlahová plocha15 000 m2
Poloha
AdresaVed Bølgen 7100, Vejle, DánskoDánsko Dánsko
Souřadnice
The Wave
The Wave
Další informace
Webhttps://www.boelgenvejle.dk
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Projekt získal několik cen, mezi kterými i prestižní cenu Civic Trust Awards.[2]

PopisEditovat

ExteriérEditovat

Exteriér budovy se skládá z pěti, 35 metrů vysokých, „vln“.[3] Každá „vlna“ je pokryta bílou dešťovou clonou, ve které jsou usazena střešní okna. Každý byt má vlastní dva balkony na severní i jižní straně budovy. Obě strany budovy jsou celé prosklené.[4]

Pod každou vlnou se nachází dřevěno-betonová terasa, která se napojuje na veřejný chodník, s přístupem na molo. Před komplexem se nachází Fjord Vejle.

InteriérEditovat

Uvnitř všech pěti „vln“ se nachází celkem 140 bytů, na celkové ploše 15 000 m2, z nichž každý byt v posledním patře je dvoupodlažní.[5] Na výběr jsou byty od 93 m2 do 299 m2. V první vlně se také na přízemí nachází restaurace.[6]

HistorieEditovat

Výstavba celého komplexu začala v roce 2006, podle návrhu firmy Henning Larsen, která se inspirovala Operou v Sydney, kterou navrh dánský architekt Jørn Utzon. Stavba pokračovala do roku 2008, kdy se ale pozastavila, z důvodu finanční krize.[7] Byly postaveny pouze dvě vlny. V roce 2015 byl projekt obnoven, byly dokončeny zbývající tři vlny – poslední v roce 2017.[8]

OceněníEditovat

V roce 2010 Vlna vyhrála prestižní architektonickou cenu LEAF Awards.[9][10] Projekt také vyhrál místní cenu Vejle Award, za Stavbu roku 2010. V roce 2011 získal cenu Civic Trust Awards – jednu z nejprestižnějších cen udělovanou od roku 1959.[11]

OdkazyEditovat

ReferenceEditovat

  1. Henning Larsen Dokončil The Wave Na Vejle Fjord V Dánsku. Furniture home wares [online]. [cit. 2022-05-08]. Dostupné online. 
  2. The Wave | Civic Trust Awards. www.civictrustawards.org.uk [online]. [cit. 2022-05-08]. Dostupné online. 
  3. https://www.emporis.com/buildings/1513308/the-wave-vejle-denmark
  4. Henning Larsen completes rollercoaster-like roofs of The Wave in Denmark. Dezeen [online]. 2019-01-14 [cit. 2022-05-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. DesignMag.cz – English. www.designmag.cz [online]. [cit. 2022-05-08]. Dostupné online. 
  6. Nejkrásnější bytový dům letošního roku vypadá jako velká vlna na břehu moře. iDNES.cz [online]. 2010-12-06 [cit. 2022-05-08]. Dostupné online. 
  7. https://arquitecturaviva.com/works/the-wave-residential-complex
  8. Obytný dům ve tvaru pěti vln tvoří dominantu dánského fjordu. www.biggmagg.cz [online]. [cit. 2022-05-08]. Dostupné online. 
  9. LEAF Award for The Wave in Vejle. henninglarsen.com [online]. [cit. 2022-05-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. ‘The Wave’ residential complex by Henning Larsen Architects wins LEAF Award 2010 - DesignCurial. www.designcurial.com [online]. [cit. 2022-05-08]. Dostupné online. 
  11. Civic Trust Awards - News - News Stories. web.archive.org [online]. 2012-03-09 [cit. 2022-05-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-03-09. 

Externí odkazyEditovat