Anchiornis huxleyi: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
VolkovBot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: ru:Анхиорнис
m typo
Řádek 22:
Zajímavým aspektem tohoto dinosaura byla jeho malá velikost. Jeho délka činila pouhých 34 centimetrů a hmotnost je odhadována na 110 gramů, jde tedy o jednoho z nejmenších známých neptačích dinosaurů vůbec. Poměrně dlouhé přední končetiny (80% délky zadních) a karbonizované otisky peří nasvědčují schopnosti klouzavého letu (délka opeření trupu se pohybuje kolem 20 mm). Kladistická analýza řadí rod ''Anchiornis'' jako bazálního zástupce skupiny [[Avialae]] a sesterský taxon k ptákům.
 
Studie ze září roku 2009 přisuzuje tomuto taxonu pozici nejstaršího známého opeřeného dinosaura.<ref>http://archosaurmusings.wordpress.com/2009/09/25/anchiornis-again/</ref>.
 
== Barva ==
V únoru roku 2010 vědci oznámili, že chemickými metodami a mikroskopickým pozorováním byla odhalena barva původního pernatého pokryvu. Ta byla převážně černá, s bílými proužky a červenou korunkou na hlavě. Poprvé v historii tak možná známe kompletní barvu neptačího dinosaura (podobný objev se týká také rodu ''[[Sinosauropteryx]]'').<ref>http://news.nationalgeographic.com/news/2010/01/100127-dinosaurs-color-feathers-science/o/</ref>.
 
== Reference ==