Jindřich VIII. (Shakespeare): Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
reference
Řádek 1:
[[Soubor:FirstFolioHenryVIII.jpg|náhled|[[Faksimile]] první strany z vydání z roku [[1623]]]]
'''Jindřich VIII.''' je historická hra anglického dramatika [[William Shakespeare|Williama Shakespeara]] a, zřejmě také [[John Fletcher|Johna Fletchera]] napsanáa dalšího neznámého spoluautora<ref>https://art.ihned.cz/divadlo/c1-66683700-shakespear-napsal-jen-pulku-jindricha-viii-ukazala-analyza-ceskeho-lingvisty-rukopis-zkoumal-pomoci-algoritmu - Shakespeare napsal jen půlku Jindřicha VIII., ukázala česká analýza. Zbytek napsal dramatik Fletcher</ref> nappsaná pravděpodobně v roce [[1613]]. Hra vychází z událostí v životě anglického krále [[Jindřich VIII. Tudor|Jindřicha VIII. Tudora]].
 
V soudobých záznamech je zaznamenán alternativní název '''All is True''', název Jindřich VIII. se objevil až u vydání hry z roku [[1623]]. Při představení této hry v roce 1613 vznikl požár, který zničil [[divadlo Globe]].
Řádek 30:
Cromwellova hvězda u dvora stoupá a intrikuje proti Cranmerovi, arcibiskupu canterburskému. Kateřina je nemocná a vidí tančící duchy. Navštěvuje ji kardinál Campeius a Kateřina vyjadřuje svou stálou loajalitu vůči Jindřichovi, i když se s ní rozvedl, a přeje nové královně Anně vše dobré. Král povolává nervózního Cranmera a vyjadřuje mu svou podporu. Anna Boleynová porodí dceru [[Alžběta I.|Alžbětu]]. Davy slaví princeznin křest, následují předpovědi o slavné vládě její a jejího nástupce.
{{Endspoiler}}
 
== Reference ==
<references />
 
== Externí odkazy ==