Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Původ: čeština
Řádek 7:
== Historie ==
=== Původ ===
Po svém jmenování kanadským guvernérem královnou Viktorií [[11. červen|11. června]] [[1888]], se Lord Stanley se svou rodinou přímo zamiloval do ledního hokeje. Lord Stanley navštívil první zápas vV roce [[1889]] na Zimním karnevalu v [[Montréal]]u, kde viděl poprvé hokejový zápas mezi Montreal Victorias a Montreal Hockey Club. V té době byl ještě ligový hokej v [[Kanada|Kanadě]] na počátku a pouze Montreal a hlavní město [[Ottawa]] měliměly něco podobajícího se ligám.
 
Celá rodina Lorda Stanleyho začala hrát hokej. Jeho synové, Arthur a Algernon založili nový tým zvaný ''Ottawa Rideau Rebels'' a Arthur navíc hrál jednu z klíčových rolí na počátku Ontario Hockey Association a také přinesl hokej do [[Spojené království|Velké Británie]]. Oba synové pak přesvědčili svého otce, aby věnoval trofej pro nejlepší tým Kanady, a ten tak učinil.
 
Zanedlouho si Lord Stanley koupil punčovou mísu vyrobenou v [[Sheffield]]u od [[londýn]]ského stříbrníka G. R. Collise za sumu, která v přepočtu padesátodpovídala padesáti americkýchamerickým dolarůdolarům. Na jedné straně vyryl jméno ''Dominion Hockey Challenge Cup'' a na druhé nápis "Od Stanleyho z Prestonu".
 
Lord Stanley nikdy neviděl zápas o Stanley Cup a nikdy hopohár nepředával vítězi. Přestože jehoJeho působení ve funkci hlavního guvernéra skončilo v září [[1893]], [[15. červenec|15. července]] se musel vrátit do [[Anglie]]. V dubnu téhož roku totiž jeho starší bratr Edward, 15. hrabě Derby, zemřel, a tak se Lord Stanley se stal jeho nástupcem.
 
=== Éra Challenge Cupu ===