Otevřít hlavní menu

Kaple bratra Klause (Wachendorf)

kaple ve Wachendorfu

Polní kaple bratra Klause v německém městečku Wachendorf je dílem švýcarského architekta Petera Zumthora. Skutečnost, že se jedná o sakrální stavbu, prozrazuje pouze nenápadný kříž umístěný nad trojúhelníkovým vstupem.[1] Vnější zcela minimalistické vzezření 12 metrů vysokého betonového monolitu je v radikálním kontrastu k organické podobě vnitřního prostoru.

Polní kaple bratra Klause
Bruder Klaus Feldkapelle.JPG
Místo
Stát NěmeckoNěmecko Německo
Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko
Obec Wachendorf (Mechernich)
Souřadnice
Základní informace
Církev Římskokatolická
Datum posvěcení 19. května 2007
Architektonický popis
Architekt Peter Zumthor
Výstavba 2007
Specifikace
Stavební materiál pohledový beton, dřevo
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Místní zemědělci, pro které Zumthor projekt vytvořil zdarma,[2] si přáli kapli zasvětit svému patronu a poustevníku Mikulášovi z Flüe. Světec, který žil v 15. století, je běžně nazýván „bratr Klaus“.

Způsob výstavbyEditovat

Kaple byla vystavěna unikátním způsobem. Na místě nejdříve vznikla stavba připomínající týpí – desítky smrkových kmenů (různé zdroje uvádějí počet mezi 77–120) byly připevněny k sobě tak, aby mezi nimi nahoře zůstal otevřený světlík. Dřevěná konstrukce postupně mizela pod vrstvami betonu. Každý den přibyla jedna o výšce půl metru, celkem jich bylo navršeno 24. Když beton ztvrdnul, byla dřevěná výztuž zapálena.

Než oheň pomalu dohořel, uběhlo asi dvacet dní. Po spojených kmenech zbyly jejich negativní otisky v betonu, začerněné ohněm. Z horního průhledu, ohraničeného vlnkami po vyhořelých kmenech, padá do tmavého prostoru světlo. Drobné zářivé světelné body také pronikají dovnitř úzkými trubkami ve stěnách. Tyto otvory po konstrukčních spojích mezi vnitřním a vnějším pláštěm měly původně zůstat volné a sloužit větru jako varhany. Kvůli velkému průvanu se však nakonec muselo od hudebního zážitku ustoupit a zasadit do otvorů skleněné baňky.[2]

Podlaha, na kterou nekrytým světlíkem prší, je z litého olova. Voda na ní zůstává a postupně se odpařuje. Vnitřní vybavení tvoří jen prostá dřevěná lavice a na podstavci umístěná bronzová busta od sochaře Hanse Josephsohna. Na stavbě pracovali lidé z okolí a v co nejvyšší míře byly používány staré a osvědčené místní pracovní postupy.[1]

ReferenceEditovat

  1. a b Polní kaple Bruder Klaus, archiweb.cz, 18. 4. 2009
  2. a b Peter Zumthor: 3 stavby, 4 projekty, archiweb.cz, 9. 11. 09

Externí odkazyEditovat