Historický archiv Zrenjanin

Historický archiv Zrenjanin (srbsky Историјски архив Зрењанин) je kulturní instituce všeobecného významu, která se věnuje ochraně, uspořádání a archivování na území Středobanátského okruhu v Srbsku. Je příslušnou organizací pro město Zrenjanin a dále obce (opštiny) Novi Bečej, Sečanj, Žitište, Nova Crnja.[1]

Budova radnice.

Archiv sídlí v budově radnice, jejíž část byla přestavěna, rozšířena a upravena pro potřeby depozitáře. Má rozlohu 584 m2 Adresa zrenjaninské radnice je Trg Slobode 10.

Historie

editovat

Zrenjaninský historický archiv byl založen dne 1. srpna 1947. Jeho prvním ředitelem byl Timotej Tima Rajić, člen novosadské historické společnosti. Jako první z regionálních archivů v Srbsku vydával vlastní časopis, a to s názvem Arhivska građa (archivní materiály), a to od roku 1953 do roku 1958.[2] Svůj dnešní název má archiv od roku 1965 a v roce 2007 získal ocenění zlatý archiv (srbsky Zlatni arhiv).

Reference

editovat
  1. CVETKOVIĆ, Slobodanka. Razvoj arhivske službe u Srbi ji u drugoj polovini 20. veka. In: Atlanti. [s.l.]: [s.n.], 2013. S. 218. (srbština)
  2. CVETKOVIĆ, Slobodanka. Razvoj arhivske službe u Srbi ji u drugoj polovini 20. veka. In: Atlanti. [s.l.]: [s.n.], 2013. S. 228. (srbština)