Garaventa je velká mezinárodní společnost specializující se na výrobu, prodej, montáž a servis lanovek, bezbariérových zdvihacích plošin a domácích výtahů. Výrobní provozy společnosti jsou dnes v Číně, Kanadě, Itálii a Švýcarsku.

Garaventa
Základní údaje
Právní formaAG
Datum založení1928
Osudsloučeno s Doppelmayr
ZakladatelKarl Garaventa
SídloWolfurt, RakouskoRakousko Rakousko
Počet poboček34
Charakteristika firmy
Oblast činnostistrojírenský
Produktylanovky, vleky, Schodišťové sedačky, domácí výtahy,
Identifikátory
Oficiální webwww.garaventa.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Historie editovat

První impuls k založení společnosti Garaventa se datuje k roku 1928, kdy pan Karl Garaventa sestrojil svou první lanovku. V roce 1967 společnost expanduje na americký trh a od roku 1974 se společnost Garaventa zaměřuje na výrobu horských lanovek. Roku 1976 byla dokončena lanovka známá jako Super Sky-ride na horu Grouse Mountain v kanadském Vancouveru. [1] V roce 2002 se společnost spojila s firmou Doppelmayr a vznikla nová společnost Doppelmayr/Garaventa Group. Ta se skládá ze tří hlavních divizí: Garaventa (lanovky): [2] Doppelmayr (lanovky): [3] Garaventa Lift (bezbariérové výtahy a plošiny): [4] V ČR je systém Garaventa použit například na sedačkové lanovce v Pasekách na Jizerou . [5] Tato čtyřsedačková lanovka zde byla nainstalována v roce 1991 a lyžaři, kteří zavítali do Krkonoš, překonávali s její pomocí převýšení 166 metrů.

Současnost editovat

Dnes má společnost Doppelmayr/Garaventa Group zázemí v 35 zemích celého světa. Uskutečnila přes 50 000 instalací a získala řadu velkých zakázek jako je metro v Santiagu a v Mexico City. V ČR je společnost od roku 2010 v zastoupení Garaventa Lift s.r.o., která se specializuje na výrobu pomůcek pro překonávání architektonických bariér. Součástí jejich programu je výroba a instalace domácích výtahů, schodišťových plošin nebo schodišťových sedaček.

Reference editovat

  1. O Grouse Mountain [online]. North Vancouver: Grouse Mountain Resorts Ltd., rev. 2014-01-01. Dostupné online. 
  2. Garaventa [online]. Garaventa, rev. 2014-01-01. Dostupné online. 
  3. Doppelmayr [online]. Doppelmayr, rev. 2014-01-01. Dostupné online. 
  4. Garaventa Lift [online]. Garaventa Lift, rev. 2014-01-01. Dostupné online. 
  5. Lanové dráhy [online]. Jizerské hory: Lanové dráhy, rev. 2014-01-01. Dostupné online. 

Externí odkazy editovat