Zatmění Slunce 11. srpna 1999

Zatmění Slunce 11. srpna 1999 bylo první úplné zatmění Slunce pozorovatelné od 22. července 1990 v Evropě. Stín Měsíce se zemského povrchu dotkl v 8:26 UTC. Pás totality se vytvořil v 9:30 UTC v západním Atlantském oceánu a pokračoval východním směrem přes jih Spojeného království, severní Francii, Belgii, jižní Německo, Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Maďarsko a sever Jugoslávie do Rumunska, kde u města Ocnele Mari nastalo v 11:03 UTC maximální zatmění o délce 2 minut a 23 sekund. Pás totality dále prošel přes Bulharsko, Černé moře, Turecko, Írán, jižní Pákistán, Indii a skončil ve 12:36 UTC v Bengálském zálivu.[1]

Úplné zatmění Slunce pozorované 11. srpna 1999 ve Francii
Průběh zatmění Slunce 11. srpna 1999

V Česku bylo zatmění viditelné jako částečné, severní hranice pásu totality probíhala Rakouskem poblíž Lince. Velikost maximální fáze zatmění v geografickém středu Evropy u Kouřimi (50° severní šířky a 15° západní délky) dosáhla v 10:35 UTC (12:35 SELČ) hodnoty 95,1 %.[2] V Českých Budějovicích byla v 10:43 UTC (12:43 SELČ) velikost maximální fáze zatmění 98,2 %.[3]

OdkazyEditovat

ReferenceEditovat

  1. Path of the Total Solar Eclipse of 1999 Aug 11 [online]. Nasa.gov [cit. 2017-04-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. HORÁLEK, Petr. Zatmění Slunce v letech 1991-2000 [online]. Astro.cz [cit. 2017-04-02]. Dostupné online. 
  3. ŠÍMA, Zdislav. Zatmění Slunce 1999: Událost století pro Evropany. Vesmír. Červenec 1999, čís. 78, s. 392–395. Dostupné online. ISSN 1214-4029. 

Externí odkazyEditovat