Wikipedista:Daniela Čechová/Pískoviště

Kostol svätého Jána Krstiteľa (Šebastovce)

editovat

Až do roku 1992 stál v Šebastovciach, mestskej časti Košíc, románsko-gotický Kostol svätého Jána Krstiteľa, pôvodne z 13. storočia. Po obnove a rozšírení o západné priečelie a južnú prístavbu v rokoch 1992 - 96 už stredovekú stavbu veľmi nepripomína, hoci obvodové múry, vrátane nezvyčajného presbytéria boli zachované v takmer pôvodnom rozsahu.

História

editovat

Niekedy v druhej polovici 13. storočia postavili na vyvýšenej časti obce neveľký románsky kostolík. Mal podobu pozdĺžneho jednolodia s kvadratickou svätyňou. Nárožia stavby boli spevnené armovaním kamennými kvádrami a loď mala plochý drevený strop. Základy pôvodnej svätyne boli položené na vrstve spáleného dreva.

V období neskorej gotiky (prelom 15. a 16. storočia) už pôvodná svätyňa nestačila a tak ju zbúrali až do základov a nahradili podstatne väčším presbytériom s klinovitým záverom. Podobné netradičné riešenie bolo u nás použité len na niekoľkých kostolíkoch (Bohúňovo, Sokolce). Súčasne bola pristavaná severná sakristia. O niečo neskôr zamurovali južný portál a kostolík sprístupnili novým vstupom na západnom priečelí. Pri tejto prestavbe boli aj zvýšené obvodové múry lode, ktorej západné nárožia spevnili opornými piliermi.