Diskuse:Slovensko: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
Juroslav (diskuse | příspěvky)
→‎K odstavci "Dějiny": Pripominka ku komentaru o nazve
Juroslav (diskuse | příspěvky)
Komentár k etnicite slachty
Řádek 23:
Spoločenská elita Uhorska sa formovala z radov aristokracie a zemianstva , bez ohľadu na etnicictu svojich príslušníkov. Tieto roznorodé etnické spoločenské vrtsvy spájalo okrem spoločného stavovského povedomia aj uhorské vlastenectvo, príslušnosť k uhorskému národu.Národ v ranom novoveku bol chápaný nie v etnickom, ale stavovsko-politickom zmysle.
Najmä počas protihabsburgských povstaní a tureckých vojen dostali príležitosť zaradiť sa medzi elitu uhorskej spoločnosti, popri aristokracii, aj viacerí slovenskí zemania.Tak aký národnostný útlak?A pomaďarčený slovania?
A nejakom národnostnom útlaku a pomaďarčení môžeme hovoriť ,až od 19storočia v období formovania moderných národov.
: Doplnil by som, že nielen, že slovenská šľachta sa nielen zachovala ale často dochádzalo aj slovakizácii pôvodne maďarskej a nemeckej šľachty. Dokladom je slovenská korešpondencia medzi Slovákom Jurajom Turzom (pôvodne nemecký rod) a Alžbetou Coborovou (Maďarka), slovenský testament Žofie Esterháziovej z r. 1747 a ďalšie. Z toho, že si niekto písal meno Sentiványi miesto Svätojánsky alebo Ruttkay miesto Vrútocký nevyplýva, že sa maďarizoval. Tak ako sa Dara Rolinc nestala zmenou mena angličankou, tak aj Sentiványiovci ďalej píšu listy po slovensky a Ruttkayovci si popri tom v záznamoch Trnavskej univerzity ešte v 17. storočí píšu za meno Slavus Turocziensis nobilis (Slovák, turčiansky šľachtic). Šľachta sa postupne maďarizuje až niekedy v 17-tom storočí, bežní ľudia o 200 rokov neskôr. <ref>Zemianstvo na Slovensku v novoveku, http://www.snk.sk/?Z2, Slovenská národná knižnica, Martin, 2010.</ref>. Popri palatínovi Turzovi bol významným slovenským magnátom napr. kráľovský taverník a strážca uhorskej koruny Peter Révai.
 
==K odstavci "Dějiny"==
Zpět na stránku „Slovensko“.