Rozalio: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
m Oprava jména
značky: možný vandalismus první editace editace z Vizuálního editoru
Verze 18754738 uživatele Formol (diskuse) zrušena
značka: vrácení zpět
Řádek 12:
| poznámky = Spolupráce na tvorbě, distribuce brožur Jak zasáhl systém do života některých rodin; finanční a další spolupráce na organizaci akci Zapal svíčku za včeličku; pořádání Očkovacího fóra, pořádání besed o očkování, poradna
}}
'''Rozalio''' je spolek který proklamuje, že je spolkem rodičů usilujích o dobrovolný systém očkování s dostatečnou informovaností. Požaduje, aby očkování bylo vždy prováděno s ohledem na zdravotní stav dítěte a s minimalizací možných rizik. Snaží se také podílet na změně právní úpravy očkování v ČR tak, aby bylo očkování v zásadě dobrovolné, jak je běžné v mnoha zemích Evropy.
 
Způsob, jakým Rozalio přistupuje k informacím, je kritizován jako chybný, neseriózní, manipulativní a obsahující vysoký podíl nepravd [[Český klub skeptiků Sisyfos|Českým klubem skeptiků Sisyfos]]<ref name="BludnyBalvan">Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za rok 2017 [http://www.sysifos.cz/index.php?id=vypis&sec=1521841787 online]</ref> a Zdravotnickým deníkem<ref name="ZdrDenik2015">Odpůrci očkování šířili hoax o autismu, uklidňovat musel i SÚKL. Zdravotnický deník 5.11.2015 [http://www.zdravotnickydenik.cz/2015/11/odpurci-ockovani-sirili-hoax-o-autismu-uklidnovat-musel-i-sukl/ online]</ref><ref name="ZdrDenik2017">SZÚ selhává na poli prevence. Nevyvrací nesmysly o očkování, kterým lidé věří a riskují pak zdraví své i ostatních. Zdravotnický deník 12.12.2017 [http://www.zdravotnickydenik.cz/2017/12/szu-selhava-poli-prevence-nevyvraci-nesmysly-ockovani-kterym-lide-veri-riskuji-pak-zdravi-sve-i-ostatnich/ online]</ref><ref name="ZdrDenik2018">Spalničky se znovu objevují v Česku. Na vině jsou odpůrci očkování i liknavost státu. Zdravotnický deník 22.4.2018 [http://www.zdravotnickydenik.cz/2018/04/spalnicky-se-objevuji-cesku-vine-jsou-odpurci-ockovani-i-liknavost-statu/ online]</ref>. Mnozí odborníci s ním však souhlasí a daří se jim měnit zákonnou úpravu.
 
== Vedení a fungování Rozalia ==
Řádek 73:
 
=== Prague Security Studies Institute ===
[[Prague Security Studies Institute]] publikoval v červenci 2019 studii Téma očkování na desinformačních webech<ref name="PSSI2019">{{Citace elektronické monografie | datum vydání = 12.7.2019 | datum přístupu = 24.5.2020 | url = https://manipulatori.cz/tema-ockovani-na-dezinformacnich-webech-za-rok-76-dezinformaci/ }}</ref>, ve které analyzoval téma očkování na 40 desinformačních webech v období od 1. 1. 2018 do 15. 2. 2019. Studie zachytila 570 zpráv o očkování, z nichž 76 bylo ve vztahu k očkování negativních. O těchto zprávách píše: ''„Tyto články je možné z obsahového hlediska považovat za zavádějící (obsahující misinformace / dezinformace či konspirační teorie) nebo přímo odkazují na zavádějící materiály.“''
 
Na stránkách Rozalia zachytila studie 70 zpráv o očkování, z nichž 19 (tj. 27 %) bylo negativních a tedy podle výše uvedeného obecného hodnocení zavádějících nebo přímo odkazujících na zavádějící materiály. Zpráva obecně uvádí, že podstatou negativních zpráv je tvrzení, že vakcíny jsou nebezpečné nebo neefektivní a to včetně tvrzení, že vakcíny způsobují autismus. Rozalio se podílí i na nabídce [[homeopatie|homeopatik]], která mají očistit tělo od očkování.
 
== Reference ==