Wikipedie:Buďte laskaví k nováčkům: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
MerlIwBot (diskuse | příspěvky)
m Robot: Přidávám map-bms:Wikipedia:Aja diwedéni
Bez shrnutí editace
Řádek 1:
{{doporučení}}
{{zkratka názvu stránky|WP:BLN|WP:BITE}}'''Julius Farkas''', herec, reziser
herec, zakladajuci clen Trnavskeho Divadla pre deti a mladez, zalozene v roku 1974,- vyznamnou mierou sa o to pricinil vtedajsi minister kultury, basnik a rodak z Trnavy Miroslav Valek).Julius Farkas bol jeden z najlepsich hercov Trnavskeho divadla.Uz ako 18-rocny sa stava clenom hereckeho rozhlasoveho suboru v Bratislave, kde posobil v rokoch 1952-1955.Posobil aj v Dedinskom divadle, kde stvarnoval najmä postavy mladych hrdinovb ojujucich proti utlacatelom. Jeho dalsia cesta viedla do Trnavy , kde sa stava stalicou sceny Krajoveho divadla v Trnave, az do jeho zrusenia v roku 1965. Potom ostava v Trnave pracovat ako pracovnik Stalej ochotnickej sceny v Trnave.V sezonach Divadla pre deti a mladez od roku 1974 az do jeho predcasnej smrti v roku 1983, ked zomiera predcasne ako 49 rocny, vytvoril mnozstvo nezabudnutelnych postav. V kombinacii a hereckej alternacii s Marianom Zednikovicom, ostava nezabudnutelny z Cibenkovej inscenacie Charlie( v roku 1979 ju reziroval Juraj Nvota a ziskala viacero oceneni doma j v zahranici).Dagmar Podmakova, odvolavajuc sa na poznamky svojho muza vo svojom diele-Divadlo v Trnave(Veda,vydavatelstvo SAV 2006) , dlhorocneho riaditela Divadla pre deti a mladez v Trnave, hovori o Juliusovi Farkasovi, ako o jednej z veducich osobnosti novozalozeneho suboru Divadla pre deti a mladez v Trnave.
Vrcholom ostanu asi inscenacie Proces a svadba Krecinskeho, kde vyvtoril nezabudnutelne kreacie- Muromskij, podobne aj Scherhauferova-Pospisilova Faustiada, kde stvarnil nezabudnutelneho Darybera. Podobne nezabudnutelnou ostane aj jeho kreacia Kreona v Anouilhovej Antigone, kde si zahral s Tatianou Matasovskou.
Ako reziser a veduci ochotnickeho divadelneho suboru Vysoskolak nastudoval viacero uspesnych inscenacii.
Wikipedie se nezlepšuje jenom tvrdou prací [[Wikipedie:Nejaktivnější wikipedisté|oddaných wikipedistů]], ale také (často i anonymními) příspěvky mnoha zvědavých nováčků. ''My všichni'' jsme někdy byli nováčky, i ti opatrnější či šťastnější, kteří se vyhýbali [[Wikipedie:Časté chyby|častým chybám]], naopak někteří z nás sami sebe považují za nováčky i po měsících (či letech) přispívání.