Diskuse:Jozef Tiso: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
Juroslav (diskuse | příspěvky)
Řádek 414:
::: Váš myšlenkový pochod o tom, že Kamenec připomíná na jedné straně nespecifičnost slovenského případu a "zároveň ale tvrdí" že při soudu existovaly politické vlivy mi není jasný. Asi jste nepochopil, že k podobným situacím docházelo po celé Evropě a že většina takových soudních procesů stejné jako na Slovensku byla pod politickým vlivem. To má na mysli Kamenec, Barnovský a Rychlík. Barnovský poměrně polopaticky sděluje i to, že součástí takových procesů bylo i odsouzení celé politické ideologie.
::: Fakt Vám nerozumím. Nebo tím chcete dosáhout toho aby se tu Tiso prezentoval jako nevinná oběť zlé benešovské justice, mučedníka slovenského národa zavražděného zlými Čechy v rámci jejich proradných plánů "zlikvidovat slovenský národ"? --[[Wikipedista:Verosusa|Verosusa]] ([[Diskuse s wikipedistou:Verosusa|diskuse]]) 31. 7. 2012, 07:00 (UTC)
:::: Skusim male zhrnutie, co je a co nie je predmetom polemiky a na com sa my (historci) zhoduju a vy ma opravte.
:::: 1. Bol proces politicky? Ano. Tu sa zhoduju vsetci citovani autori. My tiez.
:::: 2. Ide o uplne vykonstruovany politicky proces, na styl 50-tych rokoch? Nie. Opat sa zhoduju vsetci autori. My tiez. Pozor, viaceri autori ale zaroven uvadzaju, ze sa tu prvy krat objavuju prvky, ktore su pre neskorsie komunisticke procesy typicke. Zaujmavostou je, ze Zabkay obhajoval Tisa profesionalne, napriek tomu, ze bol komunista.
:::: 3. Su "neobvykle" pravne aspekty Tisovho procesu ako napr. retroaktivita dane procesom s nim? Nie. Vsetci autori sa zhoduju, ze su to aspekty retribucneho sudnictva, zhodne v ramci viacerych krajin Europy.
:::: 4. Ak nejde o vykonstruovany proces, prebiehal korektnym sposobom? (Pod "korektnym" sposobom tu chapem, ze akceptujeme vynimocne porusenie principov ako zakaz retroaktivity, dane historickymi suvislostami 2.SV a naslednou retribuciou). Viaceri historici (a su to uznavani historici ako Kamenec a Kovac) maju vyhrady a tvrdia ze na priebeh a vysledok procesu mali vacsi dopad politicke udalosti nez pravne argumenty obhajoby a obzaloby.
::::
:::: Moj nazor k zhrnutiu. Oznacenie "politicky proces" je korektne a opravnene. Je dolozene nazormi historikov a netreba sa mu v tejto forme vyhybat a to ani v uvode alebo ho odtial odstranovat. Ak chcete upresnit rozsah v akom ho chape konkretny autor, mozete to urobit v prislusnej sekcii. Aj podla vasho posledneho odstavca si ale myslim, ze sa neviete odputat od urciteho cierno-bieleho pohladu a pod vecne spravnym oznacenim "politicky proces" vidite hned nejake osocovanie a davate to zbytocne do roviny "zli Cesi v ramci jeji proradnych planu".
:::: Prikladom chybneho tvrdenia by bol vyrok "vykonstruovany policicky proces".
:::: Vyrok "zmanipulovany politicky proces" je ale relevantny, dokonca bol citovany v tejto podobe. Ak teda proces nebol realizovany tak, ze rozhodujuce boli pravne argumenty (a to pravne argumenty uz zalozene na retribucnom zakonodarstve) ako proces oznacime? Netvrdim, ze oznacenie "zmanipulovany" musite davat hned do uvodu. Ale je min. korektne sa o tychto nazoroch zmienit v casti o procese. Je zarazajuce, ze viaceri autori wikipedie sice maju k dispozicii literaturu, kde su taketo hodnotenia pouzite ale ignoruju ich. Myslim, ze by si mali tiez vstupit do svedomia ohladne selektivneho vyberu informacii a potom rozdavat podobne odporucania.
:::: P.S.: Na okraj k udajnej manipulacii Vnukovych vyrokov. Verosusa: "mluví o konkŕetním případu Tuky a nekriticky je přenášíte na Tisův případ pomocí jeho množného čísla - všechny procesy Ńarodního soudu". Opat sa mylite. Ja nic neprenasam. To mnozne cislo pouziva Vnuk. Ja citujem jeho nazor. Pokus tvrdit, ze Vnukov prispevok o retribucnom sudnictve do zborniku o Tisovi sa netyka Tisa, je velmi diskutabilny. Apelujem na vasu racionalitu - potreboval by som manipulovat vyroky _prave_ Vnuka (???!!!) aby som ilustroval (nie tym dokazoval) jeho nazor na danu vec? Pokojne si vyberte iny jeho vyrok k danej teme, mne sa toto zda ako zabomysia vojna. --[[Wikipedista:Juroslav|Juroslav]] ([[Diskuse s wikipedistou:Juroslav|diskuse]]) 31. 7. 2012, 11:14 (UTC)
 
== Manipulace a selektivní zdrojování uživatele Juroslava ==
Zpět na stránku „Jozef Tiso“.