Diskuse:Velkomoravská říše: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
Mrgumby (diskuse | příspěvky)
Bez shrnutí editace
Juroslav (diskuse | příspěvky)
Nazov he megale morabia v byzantskych dielach
Řádek 60:
== Povodně jako příčina zániku Velké Moravy? ==
Mohl by někdo ozdrojovat ty údajné povodně, "které na přelomu 9. a 10. století postihly její moravské a rakouské jádro a silně je zdevastovaly"? O tom slyším prvně.--[[Wikipedista:Mrgumby|Mrgumby]] 4. 1. 2012, 17:27 (UTC)
 
== Názov ==
V sekcii "Název" je odkaz na byzantské dielo ,,O spravovaní ríše". Pre úplnosť by bolo vhodné uviesť, že poloha "hé megalé Morabia" z tohoto diela sa odkazuje na iné územie, než ktoré sa chápe pod tzv. "Veľkou Moravou".
 
''"V susedstve Turkov (Maďarov) sídlia tieto národy: na ich západnej strane je krajina Frankov, na severe sídlia Pečenehovia a na južnej strane je Morava, totiž krajina Svätoplukova, ktorú títo Turci(Maďari) úplne spustošili a zaujali. Zo strany hôr susedia s Turkami (Maďarmi) Chorváti.... ...Turci (Maďari) sa po vyhnaní Pečenehmi usadili vo svojej terajšej domovine. V nej sa nachádzajú niektoré staré významné pamiatky. Ako prvý treba spomenúť most cisára Trajána nachádzajúci sa na začiatku krajiny Turkov (Maďarov). Na tri dni cesty od tohto mosta sa nachádza Belehrad, v ktorom je aj veža svätého a veľkého cisára Konštantína. Na spiatočnej ceste je pri ohybe rieky dva dni cesty od Belehradu takzvané Sirmium. Za týmito miestami sa rozprestiera nepokrstená (Veľká) Morava, ktorej sa zmocnili Turci (Maďari) a v ktorej predtým vládol Svätopluk. Toto sú teda významné body pri rieke Dunaj a ich názvy. Územia však ležiace vyššie, ktoré sú osídlené Turkami (Maďarmi), sa v súčasnosti nazývajú podľa názvov riek, ktoré tu pretekajú. Tieto rieky sú nasledujúce: prvá z nich je Temeš, druhá rieka Tutis, tretia rieka Maroš, štvrtá rieka Kriš a ešte ďalšia rieka Tisa. Susedmi Turkov (Maďarov) sú na východnej strane Bulhari, kde ich oddeľuje rieka Istros, nazývaná aj Dunaj, na severe Pečenehovia, na západe Frankovia a na juhu Chorváti.... ...Turci (Maďari) sídlia za riekou Dunaj na území Moravy, ale aj z tejto strany rieky medzi Dunajom a riekou Sávou..."'' (citácia podľa http://www.pramen.info/c/407/patranie-po-vekej-morave.htm, korektnosť dá sa overiť aj z iných zdrojov).
--[[Wikipedista:Juroslav|Juroslav]] 4. 1. 2012, 23:16 (UTC)
Zpět na stránku „Velkomoravská říše“.