Frankenstein: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
{{Neověřeno|Frankenstein ve filmu}}
Řádek 135:
== Frankenstein ve filmu ==
Vůbec poprvé byl Frankenstein převeden na filmové plátno roku 1910 krátkým filmem v produkci [[Thomas Edison|Thomase Edisona]].
Roku 1931 točí James Whale pro studio Universal asi nejslavnější verzi s Borisem Karloffem v roli monstra a Colinem Clivem jako dr. Frankensteinem. Během následujících 17 let je natočeno 5 pokračování (''Frankensteinova nevěsta'', ''Frankensteinův syn'', a ''Frankensteinův duch'', ) a čtyři filmy ve kterých se Frankensteinovo monstrum objevuje spolu s jinými klasickými universalovskými monstry (''Frankenstein a vlčía mužvlkodlak'' a, ''Frankensteinův hrad''), a''Draculův hororováhrad'' komediea ''Bud Abbott a Lou Costello potkávají Frankensteina''). ''Mezi lety 1957 a 1974 vyrábí britské studio Hammer sérii o Frankensteinovi (''Frankensteinova kletba'', ''Frankensteinova pomsta'', ''Frankensteinovo zlo'', ''Frankenstein stvořil ženu'', ''Frankenstein musí být zničen'' a ''Frankenstein a monstrum z pekel''). O 18 let později přichází další snímek od režiséra [[David Wickes|Davida Wickese]] v hlavní roli s [[Patrick Bergin|Patrickem Berginem]]. O rok později vychází další film. A o další rok později, roku [[1994]], točí režisér [[Kenneth Branagh]] asi, vůči knize, nejvěrnější zpracování v hlavních rolích s [[Robert De Niro|Robertem De Nirem]] v roli monstra a [[Kenneth Branagh|Kennethem Branaghem ]] jako Victorem Frankensteinem. Roku [[2004]] vzniká TV film [[Frankenstein (2004)|Frankenstein]].
 
Postava a námět z Frankensteina se objevil i v mnoha jiných filmech jako např. [[Frankenstein: Souboj gigantů]] ([[1966]]), [[Odpoutaný Frankenstein]] ([[1990]]) či [[Van Helsing]] ([[2004]])