Frederik I. Dánský: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
oprava dle WP:WCW
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m [r2.5.2] robot přidal: ro:Frederik I din Danemarca; kosmetické úpravy
Řádek 8:
 
== Vévoda šlesvicko-holštýnský ==
Frederik byl nejoblíbenějším a preferovaným synem své matky, která byla v posledních letech života Kristiána I. guvernérkou [[Šlesvicko-Holštýnsko|Šlesvicka-Holštýnska]]. Podle privilegií, jež Kristián I. zemi udělil, si mohli její obyvatelé zvolit sami po jeho smrti nového vévodu mezi královými syny. Královna matka rozhodla o tom, že vévédství budou rozdělena na dvě části mezi oba syny, poskytnuvši Frederikovi právo prvního výběru. Frederik si zvolil část se zámkem [[Gottorp]], zatímco jeho starší brat [[Jan I. Dánský|Jan]], král [[Kalmarská unie|Kalmarské unie]], měl sídlo v městě [[Bad Segeberg]]. Podle dohody Kristiána I. se šlesvicko-holštýnskými stavy vévodství byla nedělitelná, takže oficiálně fungovali Frederik a Jan jako spoluvládci - k oficiální volbě došlo [[12. prosince]] [[1482]].
 
V roce [[1500]] přesvědčil Frederik svého bratra krále Jana, aby dobyli [[Dithmarschen]], [[region]]u de iure pod svrchovaností Hoštýnska, de facto však fungujícího jako nezávislá rolnická republika. Podařilo se jim sebrat velké vojsko sestávající z jednotek nejen z obou vévodství, ale z celé Kalmarské unie a z německých [[žoldnéř]]ů. Expedice však ztroskotala v bitvě u [[Hammingstedt]]u, kde byla třetina jednotek ztracena.
Řádek 14:
Po smrti Frederikova bratra Jana v roce [[1513]] část dánské šlechty odmítla jako krále Janova syna [[Kristián II. Dánský|Kristiána]] a nabídla korunu Frederikovi, ale nakonec byl Kristián uznán jako král, ovšem až po kompromisních jednáních, jejichž výsledky poskytly šlechtě a [[duchovenstvo|duchovenstvu]] zvýšení jejich moci, zatímco moc krále byla oslabena. V tomtéž roce byl král Kristián jmenován vévodou šlesvicko-holštýnským, děliv se s Frederikem o moc.
 
V roce [[1521]] císař [[Karel V.]], Kristiánův strýc, jmenoval Kristiána jediným vévodou holštýnským, vyvolav tak roztržku mezi králem a vévodou Frederikem. Avšak v srpnu roku [[1522]] se Kristián poté, co se vzdal svých práv, s Frederikem smířil.
 
Reformy podporující [[protestantismus]], které Kristián II. zaváděl proti dánskému kléru, vyvolaly nespokojenost v zemi. [[Jutsko|Jutští]] [[biskup]]ové a někteří šlechtici se sešli v březnu roku [[1523]] ve [[Viborg]]u, kde se shodli na tom, že vyženou krále ze země a budou hledat podporu u jeho strýce, vévody Frederika. S touto podporou Frederik vyhlásil [[8. března]] Kristiánovi II. válku. Kristián odmítl bojovat se svými poddanými a [[13. dubna]] téhož roku opustil zemi. Tentýž den byl Frederik jmenován novým králem Dánska a [[7. srpna]] byl korunován.
Řádek 35:
V roce [[1502]] se oženil s patnáctiletou [[Anna Braniborská|Annou Braniborskou]], dcerou [[braniborský kurfiřt|braniborského kurfiřta]] ''Jana Cicerona''. Z manželství vzešli dva potomci:
* [[Kristián III. Dánský|Kristián]] ([[1503]]-[[1559]]), dánský a norský král
* [[Dorotea Dánská|Dorotea]] ([[1504]]-[[1547]]), jako manželka ''Alberta Pruského'' [[Prusko|pruská vévodkyně]]
 
V roce [[1518]], po smrti své první manželky, se oženil znovu, tentokrát s [[Žofie Pomořanská|Žofií Pomořanskou]], dcerou vévody ''Bohuslava Pomořanského''. Z tohoto manželství se narodilo šest dětí:
* Jan ([[1521]]-[[1580]]), vévoda ''Schleswig-Holstein-Haderslev''
* Alžběta ([[1524]]-[[1586]]), první manžel vévoda ''Magnus III. von Mecklemburg-Schwerin'', druhý manžel [[Ulrich III. Mecklemburg-Güstrow]]
* Adolf ([[1526]]-[[1586]]), vévoda ''Schleswig-Holstein-Gottorp'' a zakladatel ''dynastie Holstein-Gottorp''
* Anna ([[1527]]-[[1535]])
* Dorotea ([[1528]]-[[1575]]), manžel vévoda ''Kryštof von Mecklemburg-Schwerin
Řádek 83:
[[pl:Fryderyk I Oldenburg]]
[[pt:Frederico I da Dinamarca e Noruega]]
[[ro:Frederik I din Danemarca]]
[[ru:Фредерик I (король Дании)]]
[[sv:Fredrik I av Danmark]]