Bitva o Caricyn: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
m Stránka Bitva o Carycin přemístěna na stránku Bitva o Caricyn: Царицын
caricyn. Upravit (odkazy, pravopis a styl)
Řádek 1:
{{upravit - historie}}
 
{{Válka
|Střetnutí= '''Bitva o CarycinCaricyn'''
|konflikt= [[Ruská občanská válka]]
|image= [[Image:Joseph_Stalin%2C_1918%2C_Tsaritsyn_front.jpg|200px]]
Řádek 17 ⟶ 19:
|}}
 
'''Bitva o CarycinCaricyn''' byla jednou z důležitých vojenských operací Rudé armády během ruské občanské války. Probíhala od listopadu 1918 do léta 1919.
 
CarycinCaricyn (dnes [[Volgograd]], dříve též [[Stalingrad]]) bylo pro bolševickou vládu vysoce důležité město. Šlo o strategickou pozici v jižním Rusku, která zabezpečovala Kavkaz a obilnice.
Proti Carycinu vedl útok generál Anton Ivanovič Děnikin a kozáci Alexandra Dutova. Carycin bránil nejprve [[Kliment Vorošilov]], stálým vojenským komisařem byl [[Josef Stalin]] a později přišel na pomoc Stalinovi, kavkazský velitel "Železné divize" Dimitrij Žloba a bývalý carský generál A.E. Sněsarev.
 
Řádek 25 ⟶ 27:
 
Situace byla z počátku krajně špatná pro rudé. Zásobování bylo nedostačující a kvalifikovaného vojenského personálu bylo málo. A ti, kteří byli posláni na rozkaz L.D.Trockého byli popraveni Stalinem. Teprve rychlý zásah Dimitrije Žloby a taktická pomoc generála Sněsareva, kterého nechal Stalin po zásluze zatknout a Lenin propustit, zabránili tomu, aby toto strategicky důležité město padlo do rukou bílých. Kavkazská "Železná divize" D. Žloby dorazila do města na konci jara 1919 a posílila jednotky ve městě proti bílým. Stalin se při obraně ukázal jako nekvalitní důstojník, který spíše popravoval než velel.
Na této obraně se nepodílel nikdo ze známějších hrdinů občanské války jako byl [[Michail Tuchačevskij]], [[Semjon Michajlovič Buďonnyj]] a další. V pozdějších letech si Stalin připisoval mnohem větší zásluhy než měl na obraně CarycinuCaricynu. Úplně z historie vymazal úlohu posil velitele Žloby i taktického poradce Sněsareva.
 
== Reference ==
Řádek 31 ⟶ 33:
* Robert Tucker, "Stalin jako revolucionář", kapitola Hledání slávy na válečném poli 162-169.
 
[[Kategorie:Bitvy ruské občanské války|CarycinCaricyn]]
[[Kategorie:Bitvy ruských dějin]]
[[Kategorie:1918]]
[[Kategorie:1919]]
[[Kategorie:Volgograd]]