Diskuse:Základní škola: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
drbne opravy a doplneni
Bez shrnutí editace
Řádek 1:
Prinejmensim v historii je nekolik nesrovnalosti. Za prvni republiky se zakladka urcite nejmenovala »Zakladni devitileta skola«. Moji rodice o ni nemluvili nikdy jinak nez jako o "Obecne" (nizsi stupen, 5 let) a "Mestanske" skole (vyssi stupen, 3 nebo 4 roky). Krome toho gymnazium zacinalo 1. rocnikem (»primou«) na miste 6. tridy (misto "mestanky") a bylo 8-lete (koncilo »oktavou«). Jednotna zakladni skola v dnesnim smyslu podle vseho neexistovala, byly v zasade 3 samostatne druhy: "»Obecna skola"« pro vsechny male deti, "»Mestanska skola"« pro vetsi deti, ktere nemely jako zasadni cil vysokoskolske studium a "»Gymnasium"« pro vetsi deti a mladez, u nichz se pocitalo s vysokou skolou. A tyhle skoly byly rozdelene na divci a chlapecke.
 
Po valce byla kazdopadne zakladdnizakladni skola 8-leta, a jmenovala se - prinejmensim v 50. letech - kupodivu "»Stredni osmileta skola« (jestli snad mela byt "stredni" mezi materskou a vysokou?); ve vetsich mestech, jako napr. v Praze, byly cislovane (napr. "27. stredni osmileta skola"), i kdyz koncem 50. let uz existovala 9. trida. Na nekterych techto skolach rovnou navazovalo stredni vseobecne vzdelavani, ty se jmenovaly napr. "10. stredni jedenactileta skola", pozdeji "10. stredni dvanactileta skola" - na treti (3-lety) stupen s maturitou se tam prechazelo po 8. prip. 9. tride se tam prechazelo i z jinych 8-letek jako pozdeji na gymnazium. Teprv skolnim rokem 1960/61 bylo zavedeno pojmenovani "»Zakladni devitileta skola"« (ZDS), pricemz 3. stupen byl plne osamostatnen pod oznacenim "»Stredni vseobecne vzdelavaci skola"« (SVVS, gymnazium se to jmenovalo tusim od skolniho r. 1968/69 s prodlouzenim na 4 roky). A to zruseni devitky a prodlouzeni povinne dochazky na 10 let bylo az v 80. letech.
 
Pisu to sem do diskuze a ne primo do clanku, protoze jednak nemam na klavesnici diakritiku a nemam chut se s ni u kazdeho pismenka extra piplat, 2. si nejsem 100% jisty s detaily, jak to bylo mezi 1918 a 50. lety (nekteri pamnetnici mluvi o 1. stupni jako o "Narodni skole", dale jestli byla povinna skolni dochazka - po celou dobu? - 8 nebo 9 let), stejne jako jak to presne bylo s 9. tridou v 50. letech; sam jsem sel do skoly v r. 1960. Pokud to nelze nahradit hned presnejsimi udaji, tak by prinejmensim ty nesmysly mely zmizet, lepsi zadne udaje nez spatne - toho, kdo si nepamatuje, jak to bylo, jenom matou. [[Wikipedista:84.227.144.12|84.227.144.12]] 00:20, 4. 11. 2007 (UTC)
Zpět na stránku „Základní škola“.