Braní mimochodem: Porovnání verzí

Přidány 2 bajty ,  před 6 měsíci
m
verze 20096418 uživatele 94.142.238.64 (diskuse) zrušena (dle příručky ujč)
značky: revertováno editace z mobilu editace z mobilní aplikace editace z mobilní aplikace pro Android
m (verze 20096418 uživatele 94.142.238.64 (diskuse) zrušena (dle příručky ujč))
značka: vrácení zpět
{{šachová notace}}
'''Braní mimochodem''', často též '''''en passant''''' ({{IPA2|a:n pasa:n}}, [[francouzština|francouzsky]] doslova ''během míjení''), je druh tahu při hře v&nbsp;[[šachy]]. Tímto tahem lze odebrat [[pěšec|pěšcem]] soupeřova pěšce, který v bezprostředně předcházejícím tahu postoupil ze své úvodní pozice o&nbsp;dvě pole vpřed, a&nbsp;to stejným způsobem, jako kdyby se tento pěšec posunul pouze o&nbsp;jedno pole. Z toho vyplývá, že brát mimochodem může jen bílý pěšec stojící na 5.&nbsp;řadě nebo černý pěšec stojící na 4.&nbsp;řadě (viz diagramy níže). Pokud hráč této možnosti ihned nevyužije, v&nbsp;dalších tazích už braní mimochodem provést nemůže. Braní mimochodem je jedinou příležitostí, kdy [[pravidla šachů|šachová pravidla]] povolují hráči odebrat soupeřův [[šachové figury|kámen]] jinde než na poli, na kterém tento kámen stojí.<ref>{{Citace elektronické monografie
| titul = Pravidla šachu FIDE
| kapitola = 3.&nbsp;Tahy kamenů