Jan Alfréd Holman: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
Doplneni autobiografie InG. J.A.Holmana, oprava gramat.chyby.
oprava chyby v textu
Řádek 2:
'''Jan (Josef) Alfréd Holman''' ([[17. duben|17. dubna]] [[1901]] [[Týnec nad Labem]] – [[20. duben|20. dubna]] [[1980]] [[Mnichov]], [[Německo|Spolková republika Německo]]) byl český filmový [[režisér]], producent a [[Scénář|scénárista]].
 
J.A.Holman, take znam jako Josef Holman, absolvoval po maturite Technickou universitu v Praze a dosahl titulu inzenyra. Zucastnil se soutezsouteze o navrh na stavbu Nuselskeho mostu, ve kterem navrhoval moznost parkovani v jeho sloupech!
 
Ve 20 letech 20.stoleti pracoval jako redaktor v novinach Tribuna, pozdeji byl spoluvydavatelem casopisu Trn. Pracoval take ve firme Skoda, v oddeleni rozvoje zavodnich automobilů. Angazoval se take v Ceskoslovenskem rozhlasu. Kratkou dobu byl hlasatelem Radiozurnalu. Take uz ve 20. letech byl cinny jako filmovy dokumentarista a natacel ruzne dokumentarni a reklamni filmy, na pr. "Revoluce krve a ducha". Ve 30. a 40. letech 20. století byl J. A. Holman poměrně populárním filmovým tvůrcem, který se věnoval i [[dabing]]u.<ref>http://dabingforum.cz/viewtopic.php?f=31&t=10659 Dabingfórum.cz</ref> V roce 1932 debutoval fikcnim nemym filmem "Rajska narkoza" s Elou Šárkovou. Historicky film "Port Arthur", natoceny v r. 1936 v barrandovskem studiu, mel take nemeckou a francouzskou verzi, ve ktere Holman podporil Nikolase Farkase jako asistent rezie. Filmovou komedii "Devcata, nedejte se!" natocil Holman spolu s Hugo Haasem, valecne drama "Zborov" (1938) s Georgem Nightingalem (Jirim Slavickem). V r.1940 "Minulost Jany Kosinove", 1941 "Modry zavoj", podle sveho scenare. Roku 1941 Holman take natocil romanticke drama "Rukavicka", rovnez podle scenare, ktery sam napsal. V druhe polovine r. 1942 nasledoval film "Láska, vášeň a žal", ktery vznikl ve studiich Barrandov v nemecke produkci pro Prag-Film. Holman take natocil slavny dokumentarni film o navratu presidenta Benese z Kosic do Prahy.