Stávka: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Robot: přidáno {{Autoritní data}}; kosmetické úpravy
Řádek 52:
== Právo na stávku v České republice ==
=== Listina základních práv a svobod ===
Dle [[Listina základních práv a svobod|Listiny základních práv a svobod]], čl. 27, odst. 4: ''„Právo na stávku je zaručeno za podmínek stanovených zákonem; toto právo nepřísluší [[Soudce|soudcům]], [[Státní zástupce|prokurátorům]], příslušníkům [[Ozbrojené síly|ozbrojených sil]] a příslušníkům bezpečnostních sborů.“'' <ref>Článek 27, odst. 4 ''Listiny základních práv a svobod''. [http://business.center.cz/business/pravo/zakony/listina-zakladnich-prav-a-svobod/hlava4.aspx#cl27 Dostupné online.]</ref> To znamená, že tyto osoby jsou zbaveny práva na stávku za jakýchkoli okolností.
 
Čl. 44 Listiny vyjmenovává určité kategorie zaměstnání, kterým může (ale nemusí) zákon právo na stávku omezit, nesmí jim toto právo však zcela odepřít. Těmito zaměstnanci jsou:
Řádek 71:
 
=== Mezinárodní dokumenty a práva z nich vyplývající ===
* Čl. 23 odst. 4 [[Všeobecná deklarace lidských práv|Všeobecné deklarace lidských práv a svobod]]<ref>čl. 23 odst. 4, Všeobecná deklarace lidských práv a svobod http://www.lidskaprava.cz/uploads/03_dokumenty/04_uvod/00_VDLP_UDHR-.pdf</ref> - Na ochranu svých zájmů má každý právo zakládat s jinými odborové organizace a přistupovat k nim.
* Čl. 22 [[Mezinárodní pakt o občanských a politických právech|Mezinárodního paktu o občanských a politických právech]]<ref>čl. 22, Mezinárodní pakt o občanských a politických právech http://www.osn.cz/wp-content/uploads/2015/03/mezinar.pakt-obc.a.polit_.prava_.pdf</ref> - Uznává právo na pokojné shromáždění omezitelné pouze zákonem, právo na svobodu sdružovat se a zakládat odborové organizace.
* Čl. 8 [[Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech|Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech]]<ref>čl. 8, Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech http://www.osn.cz/wp-content/uploads/2015/03/mezinarodni-pakt-o-hospodarskych-socialnich-a-kulturnich-pravech.pdf</ref> - Upravuje právo na zakládání odborových organizací a přistupování do nich dle vlastního výběru a k uplatňování svých hospodářských a sociálních zájmů. Práva mohou být omezena omezeními stanovených zákonem, která jsou nezbytná v demokratické společnosti.
* Úmluva o svobodě sdružování a ochraně práva odborově se organizovat č. 87 (č. 489/1990 Sb.)<ref>č. 489/1990 Sb., Úmluva o svobodě sdružování a ochraně práva odborově se organizovat č. 87 http://www.osn.cz/wp-content/uploads/2015/04/ILO-87-sdruzovani.pdf</ref> - Upravuje svobodu sdružování, ochranu práv odborově se organizovat za předpokladu, že se podřídí podmínkám organizací a hájí zájmy pracovníků nebo zaměstnavatelů.
 
* Úmluva o provádění zásad práva organizovat se a kolektivně vyjednávat č. 98 (č. 470/1990 Sb.)<ref>č. 470/1990 Sb., Úmluva o provádění zásad práva organizovat se a kolektivně vyjednávat č. 98 http://www.osn.cz/wp-content/uploads/2015/04/ILO-98-provadeni-zasad.pdf</ref> - Pojednává o možnostech pracovníků k projevu obrany proti diskriminaci.
* Čl. 5 a 6 [[Evropská sociální charta|Evropské sociální charty]] (č. 14/2000 Sb. m. s.)<ref>č. 14/2000 Sb. m. s., čl. 5 a 6, Evropská sociální charta<nowiki/>http://www.mpsv.cz/files/clanky/1218/esch.pdf</ref> - Upravují svobodné shromažďování za účelem ochrany hospodářských a sociálních zájmů a kolektivní vyjednávání.
* Čl. 11 [[Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod|Evropské úmluvy o lidských právech]] - viz výše.
Řádek 103:
| jazyk = čeština
}}
{{Autoritní data}}
 
[[Kategorie:Stávky| ]]