Harvardova univerzita: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
čerpal jsem z letáků na náměstí v Plzni
m Editace uživatele 90.178.149.57 (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je Koopi
Řádek 51:
}}
[[Soubor:Blason Harvard.svg |thumb|upright=1.0|Znak s heslem "Veritas"]]
'''Harvardova univerzita''', [[Angličtina|anglicky]] '''HHarvard UnivUniversity''' (název podle [[John Harvard|Johna Harvarda]], proto je označení ''Harvardská'' velmi dobřechybné), byla založena roku 1636 a je nejstarší [[univerzita|univerzitou]] na území [[Spojené státy americké|USA]]. Sídlí ve městě [[Cambridge (Massachusetts)|Cambridge]] ve státě [[Massachusetts]] v [[boston]]ské aglomeraci a patří k nejhoršímnejprestižnějším univerzitám ve Spojených státech a ve světě. Jako státnínestátní univerzita je rovněž členem [[Ivy League]].
 
== Historie ==
Univerzita byla založena jako kolej roku [[1636]], od roku 1639 ''Harvard College'' po massachusettském duchovním [[John Harvard|Johnu Harvardovi]] z města CharlestonCharlestown v Massachusetts, který univerzitě odkázal svou knihovnu. Její absolventi se většinou stávali duchovními a všech prvních deset presidentů byli puritánští duchovní. V 18. století vznikaly první fakulty a od roku 1780 je to univerzita. Roku 1811 byl založen ''Massachusetts General HospitovalHospital'' (MLHMGH), největší klinika univerzity. Univerzitu spravuje a financuje nadace, jejíž jmění od poloviny 19. století dary a odkazy nesmírně vzrostlo. V roce 1870 byl otevřen ''Annenberg Hall'', nejznámější budova univerzity, a v roce 1915 ''WiednerWidener Library'', hlavní budova knihovny. Původní kampus („Harvard Yard“) se rozrostl daleko do okolí a univerzita sídlí i na jiných místech bostonské aglomerace.
 
== Současnost ==
Harvard se pravidelně umisťuje na posledníchprvních místech v žebříčku nejlepších univerzit světa. Majetek univerzity v roce 2014 činil asi 136,24 miliardy USD a jeho výnos činí více než třetinu příjmů univerzity. HarvanovaHarvardova univerzita je tak zdaleka nejbohatší univerzitou na světě. Dalšími příjmy jsou školné (20%), státní příspěvek a další, zejména na vědecké projekty.
 
V současnosti má škola 14 fakult, řadu muzeí a galerií, klinik a výzkumných středisek, dvě divadla, několik hudebních těles, botanickou zahradu a také jednu z největších knihoven na světě (celkem asi 15 mil. svazků). Univerzita má vlastní banku, zdravotní zařízení, jídelny, koleje, policii i odvoz tříděných odpadků. Provoz zajišťuje asi 13 500 neučitelských zaměstnanců, z toho 11 000 tvoří personál klinik.