Patricie z Connaughtu: Porovnání verzí

britská šlechtična
Smazaný obsah Přidaný obsah
vytvoření profilu
(Žádný rozdíl)

Verze z 14. 7. 2016, 12:19

Šablona:Infobox - panovnice

Patricie z Connaughtu, plným jménem Margaret Victoria Charlotte Augusta Norah ze Saska-Koburku a Gothy, princezna z Connaughtu a Strathearnu (17. březen 1886, Buckinghamský palác, Londýn - 12. leden 1974, Widlesham, Surrey) byla britská princezna a vnučka královny Viktorie. Později se po svatbě s neurozeným mužem vzdala svého královského titulu.

Biografie

Původ a mládí

Princezna Patricie se narodila 17. března 1886 v den svatého Patrika v Buckinghamském paláci v Londýně jako nejmladší ze tří dětí prince Artura, vévody z Connaughtu a Strathearnu, třetího syna královny Viktorie a prince Alberta, a princezny Luisy Markéty Pruské. Jejími sourozenci byli princ Artur z Connaughtu a princezna Markéta z Connaughtu, pozdější švédská korunní princezna.

Princezna byla pokřtěna jako Victoria Patricia Helena Elizabeth v Bagshot Park 1. května 1886. Jejími kmotry byli královna Viktorie, vévoda ze Saska-Koburgu a Gothy (zastoupen princem Christianem Schleswig-Holstein), dědičná velkovévodkyně z Oldenburgu, prince Vilém pruský (zastoupen německým velvyslancem hrabětem Hatzfeldtem), princ Christian Šlesvicko-Holštýnský a princ Albert Pruský (zastoupen dědičným oldenburským velkovévodou). Pojmenována byla po své babičce královně Viktorii (Viktorie), svatém Patrikovi (Patricie) a princezna Heleně, sestře jejího otce (Helena).

Vyrůstala jako členka královské rodiny a účastnila se královských svateb a rodinných dovolených. Jako družička se v roce 1893 účastnila svatby vévody a vévodkyně z Yorku,pozdějšího královského páru Jiřího V. a královny Mary.

Cestování

Manželství

Otázka manželství princezny Patricie se stala žhavým tématem edvardovské éry. Byla spojována s mnoha zahraničními šlechtici - španělským králem, portugalským královským princem, pozdějším velkovévodou Meklenbursko-Střelickým nebo velkoknížetem Michaelem.

Princezna se nakonec provdala za neurozeného námořního velitele a pozdějšího admirála Alexandera Ramsaye, jednoho z aides-de-camp jejího otce a třetího syna 13 hraběte z Dalhousie. Svatba se konala 27. února 1919 ve Westminsterském opatství.