Pravoslavný patriarchát alexandrijský: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
Agamad24 (diskuse | příspěvky)
→‎Historie: doplnění statistických údajů
Řádek 1:
'''Pravoslavný patriarchát alexandrijský''' je součástí křesťanského společenství [[Řecká pravoslavná církev|řecké pravoslavné církve]], uznánýuznaný patriarchou [[Konstantinopolský patriarchát|Konstantinopole]] s titulem "první mezi rovnými" (''[[primus inter pares]]'').
 
== Historie ==
[[Soubor:Patriarch Theodore II of Alexandria.jpg|náhled|Současný patriarcha Theodoros II.]]
Podle tradice byla křesťanská komunita v [[Alexandrie|Alexandrii]] založena svatýmevangelistou apoštolemsvatým [[Svatý Marek|Markem]] v druhé polovině [[1. století]]. Její prestiž se zvýšila v [[2. století|2.]] a [[3. století]], díky rozvoji teologických věd, ze kterého se stala nejlepší "škola" říše. Mezi významné osobnosti církve patří např. [[Kléméns Alexandrijský]], [[Órigenés]] nebo [[Atanáš]].
 
Během [[4. století]] byla na [[První nikajský koncil|Nikajském]] ([[325]]) a [[První konstantinopolský koncil|Konstantinopolském]] koncilu ([[381]]) povýšena na patriarchát.
 
V polovině [[5. století]] byl odsouzen za heretika biskup Dioscuros a Alexandrie se rozdělila na dvě části. První čásčást věřících (monofyzité) si založilyzaložila novou národní církev později nazvanou "koptská" a druhá část se shromáždila kolem patriarchy Proteria, nástupce Dioscura. V této době, byla druhá skupina nazývána "melkitská". Od této doby církve postupovalipostupovaly samisamy za sebe, ale ne bez napětí a někdy i krvavých střetů.
 
Za Persképerské okupace [[Egypt]]a roku [[619]], řecká církev velmi trpěla, totocož bylopokračovalo i za Arabskéarabské okupace od roku [[683|63]]8.
 
PřiPo obszaeníobsazení země Turky roku [[1517]], patriarcha církve musel dlouhou dobu strávit v [[Konstantinopol]]i a teprve počátkem [[19. století]] se vrátil do Alexandrie. Poté obnovila svou samostatnost, reorganizací eparchií a kostelů a zvýšením náboženského života. V 60.letech 20.stol. obnovila pravoslavnou misii do ostatní Afriky, kde postupně vznikly další archieparchie. Dnes (2014) má asi 150.000 věřících v Egyptě (většinou Arabů) a asi 100.000 dalších v ostatní Africe / VIZ: www.cnewa.org /
 
== Organizace ==
Současným patriarchou je [[Theodoros II. (patriarcha)|Theodoros II.]] (vlastním jménem Nicholas Horeftakis, je to Řek), jeho oficiální titul zní '''Papež a patriarcha Alexandrie a celé Afriky'''.
 
Patriarchát zahrnuje: 1 patriarchální sídlo, 22 archieparchií a 4 eparchie.
Řádek 26:
 
* '''zbytek Afriky'''
** [[Archieparchie Aksúm]] (Etiopie)
** [[Archieparchie Keňa]]
** [[Archieparchie Kampala a celá Uganda]]
** [[Archieparchie Johannesburg a Pretoria]] (Jižní Afrika)
** [[Archieparchie Nigérie]]
** [[Archieparchie Tripolis]] (Libye)
** [[Archieparchie Mys Dobré naděje]] (Jižní Afrika)
** [[Archieparchie Cyrene]]
** [[Řecká archieparchie Kartágo]]
Řádek 41:
** [[Archieparchie Zambie]]
** [[Řecká archieparchie Accra]]
** [[Archieparchie Chartúm]] (Súdán)
** [[Archieparchie Kamerun]]
** [[Eparchie Madagaskar]]