Plochá dráha: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
Jan kozak (diskuse | příspěvky)
m drobná úprava v textu
Doplnil som základné údaje. Upravil som text do slovenčiny a doplnil som informácie o slovenskej plochej dráhe. Zdroj je dokumentárny film "Jazda bez bŕzd" História plochej dráhy na Slovensku.
Řádek 1:
[[Soubor:Speedway start 1.jpg|thumb|Plochá dráha - start rozjížďky]]
'''Plochá dráha''' je druh [[motocykl]]ových pretekov. ''Preteky na Plochej dráhe sa jazdia na oválnej dráhe zo sypkého materiálu, krátka plochá dráha má dĺžku 260 až 425 metrov. Preteky sa skladajú sa z viacerých jázd, kde medzi sebou pretekajú 4, alebo viacerí jazdci. V pretekoch medzi sebou môžu súperiť jednotlivci, dvojice, alebo družstvá. Plochá dráha sa jazdí vždy vľavo. Špecifické pre motorky tohto športu je, že nemajú prevodovku a ani brzdy. Na rovine dosahujú maximálnu rýchlosť 120 km/h a v nej vchádzajú do zákrut. V preteku je povolené štartovať iba jazdcom s rovnakou kubatúrou motora.''
'''Plochá dráha''' je druh [[motocykl]]ových závodů na tratích podobných oválu na motocyklech, které nemají brzdy a převodovku. V sérii rozjížděk se utkává vždy čtveřice, někdy i šestice jezdců. Podle umístění v cíli získávají body, jezdec s nejvyšším počtem bodů po předem určeném počtu rozjížděk se stává celkovým vítězem závodu nebo se čtyři nejlepší jezdci utkají o vítězství v přímém souboji.
 
== Slovensko ==
Na Slovensku sa nachádza už len jediný plochodrážny ovál a to v Žarnovici. Najúspešnejší jazdcom farbách Slovenska je Martin Vaculík.
==Typy ==
* klasická