Lex Schwarzenberg: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
členění, formulace, - nedoložené
m oprava,
Řádek 6:
Tímto zákonem přešel veškerý v [[Československo|Československu]] se nacházející ''nemovitý majetek zemědělský, lesní, rybniční, průmyslový, obchodní a živnostenský (v to počínaje všechny budovy a zámky s jejich zařízením, se všemi právy i závazky), dále živý i mrtvý inventář se zásobami a konečně veškeren provozní kapitál Josefa Adolfa knížete ze Schwarzenbergů, Jana knížete ze Schwarzenbergů a dr. Adolfa Schwarzenberga'' k 13. srpnu 1947 ''ex lege'' na zemi Českou a to bez náhrady (vlastníkům měl pouze být zemí Českou poskytnut zaopatřovací důchod ve výši, kterou určí vláda).
 
Důvodem této [[konfiskace]] nebyla spolupráce s nacisty, neboť Schwarzenbergové vždy aktivně vystupovali proti nacismu.<ref name="osobnosti"> a byli za vystupování proti nacismu oficiálně ocenění.<ref name="boure" />[http://www.ceskatelevize.cz/ct24/exkluzivne-na-ct24/osobnosti-na-ct24/70153-lex-schwarzenberg ČT24. Osobnosti na ČT 24 - Lex Schwarzenberg. 2009.]</ref> a byli za vystupování proti nacismu oficiálně ocenění.<ref name="boure"/> Adolf Schwarzenberg mj. štědře finančně podporoval [[Edvard Beneš|Benešovu]] [[Československá exilová vláda|exilovou československou vládu]] a spolufinancoval výstavbu [[ Československé opevnění|československého opevnění]].<ref name="osobnosti" /> Právě z toho důvodu jim byl ostatně majetek poprvé zabaven už na počátku [[Druhá světová válka|druhé světové války]].<ref name="osobnosti" />
 
 
Důležitý pohled na věc uvádí ve své historické knize Bouře Paul Polansky <ref name="boure">[http://vera-tydlitatova.eblog.cz/fedor-gal-paul-polansky-v-cechach] Kdo byl Paul Polansky a čeho se týkala jeho kniha</ref>, který při psaní vycházel z dobových archivů.