Daisy Millerová: Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
m Školní práce
Školní práce
Řádek 24:
 
Pani Walkerová - spoločná priateľka oboch Winterborna aj Daisy Millerovej. Neskôr sa prikláňa na stranu Daisy.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pán Giovanelli – šarmantný, mladý talian, ktorý ma záujem o Daisy.
 
== Hlavné témy ==
Táto novela slúži aj ako psychologický popis mysli mladej ženy, a taktiež ako analýza tradičnej spoločnosti, v ktorej je Daisy jasný outsider. Pomocou Daisynho príbehu vyjadruje Henry James to, čo si myslia  Európania a Američania o sebe, a všeobecné predsudky v každej kultúre. Daisy je vlastne obeťou "spoločenského randálu".
Řádek 44 ⟶ 34:
 
V novele sa slovo "nevinnosť " objavuje opakovane, a to vždy s iným odtieňom významu. Slovo "nevinný" mal tri významy za čias Jamesna. Po prvé to mohlo znamenať "ignorantský" alebo "ľahostajný. "Ako napríklad, že Daisy nehľadí na to, čo si o nej druhí myslia.
 
 
 
 
 
 
 
 
Taktiež to može znamenať niečo ako "naivnosť", podobný význam, ktorý sa používa v týchto časoch. Pani Costellová používa slovo v tomto zmysle, keď volá Winterbourna "príliš nevinného" v kapitole 2. Nakoniec, keď Winterbourn protestuje, sa odvoláva na tretí význam, že "nerobí žiadnu škodu alebo zle." Winterbournovi pomôže práve tento tretí zmysel dospieť k tomu, kto je vlastne Daisy. Spočiatku usudzuje, že Millerovci sú iba "veľmi ignorantská" a zároveň" veľmi nevinná, rodina a popritom označuje Daisy ako "neškodný" flirt. Ako román pokračuje, čoraz viac sa zaobera otázkou jej zavinenia. Obáva sa, že je vinná, nie kvoli príležitostným sexualnym radovánkam, ale vďaka  vulgárnemu zmýšľaniu, nedostatku záujmu o skromnosti a slušnosti, ktoré by ju dali za centrum jeho záujmu. Dalo by sa argumentovať, že to je spôsob, akým Daisy stelesňuje všetky rôzne významy "nevinnosti", ktoré vedú k jej záhube.
 
== Filmová adaptácia ==
''Daisy Millerová'' (ang. ''Daisy Miller'') - americký film režiséra Petera Bogdanoviche z roku 1974. V hlavnej roli Cybill Shepherdová.