Mach (jádro): Porovnání verzí

Smazaný obsah Přidaný obsah
souvislost mezi mikrojadrem Mach a OS FreeBSD
Debian GNU/Hurd+odkazy
Řádek 1:
{{Neověřeno}}
 
'''Mach''' je [[Kernel|jádro]] [[Operační systém|operačního systému]], které bylo vyvinuto na [[Univerzita Carnegie Mellon|Univerzitě Carnegie Mellon]] pro podporu výzkumu operačních systémů a [[Paralelní výpočty|paralelních výpočtů]]. Přestože je Mach často označován jako jeden z prvních příkladů [[Mikrojádro|mikrojádra]], ne všechny verze jsou mikrojádra. Mach posloužil jako základ moderních jader operačních systémů, např. [[Mac OS X]] ('''nejedná''' se o mikrojádro), neboale [[FreeBSD]]hybridní ('''nejedná''' se o mikrojádrojádro) nebo [[GNU Hurd]] (zde se '''jedná''' o mikrojádro).
 
Projekt na Univerzitě Carnegie Mellon probíhal od roku 1985 do 1994, kdy skončil zdánlivým neúspěchem s jádrem Mach 3.0, které bylo konečně pravým mikrojádrem. Mach byl vyvíjen jako náhrada za jádro v [[BSD]] verzích [[Unix|UNIXu]]. Dnes už je experimentální vývoj jádra Mach zřejmě u konce, ačkoliv Mach a systémy od něj odvozené se používají v mnoha komerčních operačních systémech, zejména v [[Mac OS X]], který používá jádro [[XNU]], které je založeno na předchozí verzi jádra Mach. Také systém správy [[Virtuální paměť|virtuální paměti]] jádra Mach byl použit pro vývoj BSD a objevuje se ve všech moderních UNIXových systémech odvozených od BSD.
 
Jednou z nejpokročilejších a nejdostupnějších integrací mikrojádra Mach je Debian GNU/Hurd <ref>http://www.debian.org/ports/hurd/</ref>, kter minulý rok v květnu vydal testovací verzi<ref>http://ftp.debian-ports.org/debian-cd/hurd-i386/current/</ref>. Možným problémem by mohla být slabší podpora hardware.
 
<references/>
 
[[Kategorie:Operační systémy]]