Wisconsinská univerzita v Madisonu

Univerzita v USA

Wisconsinská univerzita v Madisonu (anglicky University of Wisconsin–Madison, též známá jako UW–Madison, UW, či jednoduše jako Madison) je veřejná výzkumná univerzita v Madisonu ve státě Wisconsin, ve Spojených státech amerických. Byla založena zároveň se vznikem Wisconsinu jako státu, v roce 1848, je oficiální státní univerzitou státu Wisconsin a je nejen nejstarší, ale i největší univerzitou ve státě.

Wisconsinská univerzita v Madisonu
University of Wisconsin-Madison
Logo univerzity
Logo
ZkratkaUW
Rok založení1848
Typ školyveřejná výzkumná univerzita
Vedení
RektorKancléř Rebecca Blank (2020)
Počty akademiků
Studentů celkem45 540 (2020)
Další informace
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíAmerican Council on Education, arXiv, Association of American Colleges and Universities, Association of American Universities, Asociace výzkumných knihoven, Consortium of Social Science Associations, DataCite, Federace digitální knihovny, Dryad, NextGen Service Corp, ORCID, Shibboleth Consortium, National Humanities Alliance, Open Education Network, Koalice síťových informací, Sdružení veřejných a státních univerzit, Centrum výzkumných knihoven a Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition
https://www.wisc.edu/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Charakteristika editovat

Univerzita je domovem 20 fakult, na kterých v roce 2018 studovalo 30361 studentů ve 136 bakalářských programech a 14052 studentů ve 148 magisterských či 120 doktorských studijních programech. S 21600 pedagogickými i nepedagogickými zaměstnanci je univerzita největším zaměstnavatelem ve státě.

UW-Madison je také jednou z nejvýznamnějších výzkumných univerzit ve Spojených státech. Její rozpočet na výzkum v roce 2018 byl 1,2 miliardy dolarů, tedy osmý nejvyšší mezi americkými univerzitami. Univerzita je zakládajícím členem Americké asociace univerzit (anglicky Association of American Universities). K březnu 2020 univerzita počítá mezi své bývalé studenty a současné či bývalé profesory a výzkumné pracovníky 25 držitelů Nobelovy ceny, dva nositele Fieldsovy medaile a jednoho vítěze Turingovy ceny. Dále, k listopadu 2018, 14 současných generálních ředitelů společností na seznamu Fortune 500 jsou bývalými studenty UW-Madison, což je více než z kterékoli jiné americké univerzity.

Na škole funguje univerzitní atletický tým Wisconsin Badgers.

Slavní absolventi (výběr) editovat

Odkazy editovat

Reference editovat

V tomto článku byl použit překlad textu z článku University of Wisconsin–Madison na anglické Wikipedii.

Externí odkazy editovat