Trmačov

zřícenina hradu

Hrad Trmačov se nachází v okrese Brno-venkov asi 2 km jihozápadně od Hlubokých Dvorů. Bývá nazýván nejmenším hradem na Moravě, kastelolog Miroslav Plaček ho řadí jako přechod mezi kategorií hradu a tvrze. Vzhledem k tomu, že tento objekt měl válcový bergfrit, je řazen mezi hrady. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Trmačov
Zřícenina hradu
Zřícenina hradu
Základní informace
Slohgotický
Poloha
AdresaHluboké Dvory, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Trmačov
Trmačov
Další informace
Rejstříkové číslo památky29004/7-448 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kresba hradu od M. Trappa z roku 1860

Po Trmačově se píše vladycký, avšak ne bezvýznamný, rod z Trmačova. První zmínka pochází z roku 1305, kdy Ondřej z Trmačova svědčil na závěti Jindřicha II. z Lichtenštejna a Mikulova. Je pravděpodobné, že tento rod byl s Lichtenštejny spřízněn, případně tam byly jiné významné vazby. Roku 1371 prodali Domaslav a Přešek z Trmačova Mikuláši z Trmačova tvrz a dvůr v Trmačově. Roku 1407 koupil Přešek z Trmačova od bratří Petra a Mikuláše z Trmačova tvrz Trmačov se vsí. V roce 1417 držel polovinu zboží Jan z Dlouhé vsi a roku 1437 si činil nároky na Trmačov Jan z Lomnice. Roku 1466 se hrad Trmačov uvádí jako pustý.

Z hradu o rozměrech 27 × 22 metrů se zachovaly pouze zbytky bergfritu a malé zbytky zdí. Pod hradem jsou terénní stopy zaniklé vsi Trmačov.

Reference editovat

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-05-21]. Identifikátor záznamu 140348 : Hrad Trmačov, zřícenina. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy editovat