Občina Vrhnika je jednou z 212 občin ve Slovinsku. Rozkládá se ve Středoslovinském regionu. Je jednou z 25 občin regionu. Rozloha občiny je 126,3 km2 a v  lednu 2014 zde žilo 16 564 lidí. V občině je celkem 26 vesnic. Správním centrem občiny je vesnice Vrhnika.

Občina Vrhnika na mapě Slovinska

Poloha, popis editovat

Občina se nachází zhruba 20 km jihozápadně od Lublaně, hlavního města státu. Územím prochází dálnice A1 směřující z Lublaně až k Jaderskému moři do města Koper.

Sousedními občinami jsou : Dobrova-Polhov Gradec a Horjul na severu, Log-Dragomer, Brezovica a Borovnica na východě, Cerknica na jihu a Logatec na západě.

Osady v občině editovat

Bevke, Bistra, Blatna Brezovica, Drenov Grič, Jamnik, Jerinov Grič, Kurja vas, Lesno Brdo, Mala Ligojna, Marinčev Grič, Mirke, Mizni Dol, Padež, Podlipa, Pokojišče, Prezid, Sinja Gorica, Smrečje, Stara Vrhnika, Strmica, Trčkov Grič, Velika Ligojna, Verd, Vrhnika, Zaplana, Zavrh pri Borovnici.

Reference editovat

V tomto článku byly použity překlady textů z článků ObčinaVrhnika na slovinské Wikipedii a Municipality of Vrhnika na anglické Wikipedii.


Externí odkazy editovat