Občina Brezovica je jednou z 212 občin ve Slovinsku. Rozkládá se ve Středoslovinském regionu. Je jednou z 25 občin regionu. Rozloha občiny je 91,2 km2 a v lednu 2014 zde žilo 11 761 lidí. V občině je celkem 16 vesnic. Správním centrem občiny je vesnice Brezovica pri Ljubljani.

Občina Brezovica - Slovinsko

Poloha, popis editovat

Rozkládá se zhruba 10 km jihozápadně od centra Lublaně na okraji Julských Alp. Nadmořská výška je zhruba od 280 m na severu až po téměř 1000 m na jihu.

Při severním okraji prochází občinou dálnice A1 z Lublaně k Jaderskému moři do přístavu Koper.

Sousedními občinami jsou : Dobrova-Polhov Gradec na severu, Ljubljana, Ig a Velike Lašče na východě, Cerknica na jihu, Borovnica, Vrhnika a Log-Dragomer na západě.

Zajímavosti v občině editovat

U vesnice Podpeč je kamenolom. Zdejší kámen je znám jako Podpečský mramor. Architekt Jože Plečnik ho použil v Lublani na mnoha významných památkách, jako je Národní a univerzitní knihovna Slovinska aj.

Vesnice v občině editovat

Brezovica pri Ljubljani, Dolenja Brezovica, Gorenja Brezovica, Goričica pod Krimom, Jezero, Kamnik pod Krimom, Notranje Gorice, Planinca, Plešivica, Podpeč, Podplešivica, Preserje, Prevalje pod Krimom, Rakitna, Vnanje Gorice, Žabnica

Reference editovat

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Občina Brezovica na slovinské Wikipedii.

Externí odkazy editovat