Finlandia Vodka je finská vodka vyráběná z šestiřadého ječmene. Ze všech druhů alkoholických nápojů, které jsou vyráběny ve Finsku, je Finlandia nejvíce známá a rozšířená mezi cizinci. Značka Finlandia se objevila v roce 1970 ve Skandinávii a v roce 1971 ve Spojených státech. V Rusku je Finlandia nejvíce importovaná značka vodky a také například v Polsku patří mezi nejvíce dovážené značky.[zdroj⁠?] Je to šestá nejvíce produkovaná vodka na světě.[zdroj⁠?]

Finlandia
Základní údaje
Právní formaSoukromá společnost
Datum založení1970
SídloIlmajoki, Finsko Finsko
Adresa sídlaIlmajoki, Finsko
Charakteristika firmy
Oblast činnostiAlkoholické nápoje
ProduktyVodka
Mateřská společnostBrown – Forman Corporation
Identifikátory
Oficiální webwww.finlandia.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Finlandia Vodka

Finlandia Vodka se vyrábí ve městě Rajamäki, Finsko. Městečko založil Dr. Juslin v roce 1888. Mezi lety 1919 a 1932 proběhla ve Finsku prohibice. Když prohibice skončila, vzniká státní společnost Altia, která kontroluje výrobu alkoholických nápojů a destilátů ve Finsku.

Láhev editovat

Design láhve vodky Finlandia, používaný v letech 19702003, byl dílem slavného finského designéra a sochaře Tapia Wirkkala a řadí se mezi jeho vrcholná díla.[zdroj?]

Příchutě a typy vodky Finlandia editovat

Finlandia produkuje kromě čisté vodky také vodky ochucené s příchutěmi: Finlandia 50%, Finlandia "21" – Milenium – limitovaná edice, brusinky, limeta, mango, wildberry – jen US trh, grapefruit, mandarinka 2009, černý rybíz 2009/2010.

Majitel značky editovat

V současnosti je značka Finlandia vodka vlastněna společností Brown – Forman Corporationamerická společnost, která značku ovládla postupně mezi lety 20002004. Smlouva mezi společnostmi Altia a Brown – Forman určuje, že společnost Altia zůstane výhradním producentem vodky Finlandia až do roku 2017.

Externí odkazy editovat