Diskuse:Pribinovy slavnosti

Podľa môjho názoru článok uvádza iba vecné tvrdenia a nereprezentuje jednostranný uhol pohľadu. Chcel by som upozorniť, že na jednej strane máme zdroj od významného historika (jeho životopis a ocenenia), na druhej strane sem bol dodaný link podpísaný "od naší spravodajky" z Hospodárskych novín, ktoré sú naviac periorikom zameraným na ekonomiku a nie na históriu. Naviac, uvedený novinový článok sám o sebe obsahuje zavádzajúce a klamlivé tvrdenia. Pre ilustráciu, anonymná autorka dezinterpretuje autorove tvrdenie "ani jeden historický prameň z 9. storočia nepozná štátny útvar, ktorý by sa nazýval Veľká Morava" (str. 29) na zavádzajúci výrok "například Velká Morava prý neexistovala" a podobne zavádza aj v ostatných svojich výrokoch.

Nepochybujem, že je možné nájsť aj odbornú kritickú recenziu, nakoniec aj autor reagoval samostatnou publikáciou (Priblížiť sa k pravde), kde podrobne zdôvodnil svoje odborné stanoviská. Pokiaľ je mi známe, Pribinove slávnosti nikdy predmetom odborného sporu neboli (príp. ma opravte). Paušálne hodnotenia ako "nacionalistický historik" a to, že kvôli nim teraz nebudeme môcť citovať žiadnu jeho publikáciu z mojej strany odmietam. Autor je dosť dobrý na to aby publikoval v Historickom časopise Slovenskej akadémie vied (odkaz), na druhej strane nie je údajne relevatné citovať ho na wikipédii. Navrhujem začať tým. že sa vyjadríte, ktorý konkrétny výrok v mojom článku nereprezentuje neutrálny uhol pohľadu.--Juroslav (diskuse) 5. 3. 2012, 04:57 (UTC)

Jen nějaké konkrétní zdůvodnění, proč obsah článku porušuje NPOV? Pokdu ne, je šablona nedůvodná. Jinak pro inspiraci uvádním, že o Pribinovských slavnostech píše Antonín Klimek v Boji o Hrad II od strany 365. Není to ani tak o slavnostech samotných, ale o jejich krátkodobých politických důsledcích, ale pro článek by to bylo zajímavé rozšíření. Pokusím se to během týdne zapracovat. --Dezidor (diskuse) 5. 3. 2012, 07:52 (UTC)

Zpět na stránku „Pribinovy slavnosti“.