Antagonista (umění)

postava, skupina postav nebo organizace, která reprezentuje opoziční stranu

Antagonista (starořecky ανταγωνιστής, oponent, rival, vyzývatel) je v literatuře, múzickém umění a filmovém umění či počítačových hrách postava (případně skupina postav nebo instituce), která koná v opozici vůči protagonistovi (hlavní postavě, hrdinovi, klíčové postavě).

Například v Shakespeareově tragédii Othello je Jago antagonistou Othella.[1] V Hugově Chrámu Matky Boží v Paříži je antagonistou arcijáhen z Notre-Dame Claudius Frollo (protagonistou je Quasimodo).

Klasický literární příběh je nesen dvěma hlavními postavami – protagonistou (hrdinou) a antagonistou. Obecně však antagonista nemusí být morálně negativní postavou, ale je charakteristický tím, že jedná proti protagonistovi. Příkladem mohou být policisté a detektivové v románech o lupiči-gentlemanovi Arsènu Lupinovi (autorem je Maurice Leblanc) nebo Andrej Štolc, přítel Oblomova, protagonisty románu Oblomov Ivana Alexandroviče Gončarova.

Odkazy editovat

Reference editovat

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Antagonista (umenie) na slovenské Wikipedii.

  1. CUDDON, John Anthony, ed. The Penguin Dictionary of Literary Terms and Literary Theory. 4. vyd. Londýn: Penguin Books, 199941. Dostupné online. ISBN 0140513639. (anglicky) 

Související články editovat

Externí odkazy editovat