Ukrajinská asociace profesionálních fotografů

organizace

Ukrajinská asociace profesionálních fotografů (UAPF podle ukrajinského názvu Ukrajins'ka asociacija profesijnych fotohrafiv) je volná veřejná organizace založená za účelem zastupování profesionálních fotografů z Ukrajiny v mezinárodní fotografické komunitě a na národní úrovni, aby chránila jejich práva a zájmy. Jedním z cílů Asociace je také certifikace profesionálních fotografů z Ukrajiny v souladu s evropskými standardy pro tento účel.[1]

Ukrajinská asociace profesionálních fotografů
Vznik2013
Oficiální webukrainianphotographers.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Logo v angličtině – Ukrainian Association of Professional Photographers, UAPP
Prezidentem asociace je od roku 2013 Mstyslav Andrijovyč Černov

Historie editovat

UAPF je oficiálním zástupcem Federace evropských profesionálních fotografů (FEP) na Ukrajině. FEP - je mezinárodní organizace uznávaná v 31 evropských zemích, jako hlavní představitel oficiální komunity profesionálních fotografů v EU. FEP jedná jménem více než 50 000 profesionálních fotografů z evropských zemí.

UAPF slouží jako oficiální zástupce svých členů (individuálních i obecně) a také jako prostředník při akcích v rámci profesionální fotografické práce.

Členy asociace jsou vítězové mezinárodních soutěží profesionální fotografie (např. „Ukrajinský fotograf roku“, „Nejlepší profesionální fotograf v Evropě“, „International Photography Award“), autoři samostatných výstav, projektů a publikací. V současné době je členem sdružení 38 členů.

Partnery UAPF jsou Federace evropských fotografů, Národní svaz fotografů Ukrajiny, Creative Union „Fotoart“, Unframe (mezinárodní skupina nezávislých dokumentárních fotografů), tisková agentura „Ukrainian News“ a tisková agentura „Mediaport“.

Aktivity UAPF zahrnují projekty zaměřené na rozvoj ukrajinského fotografického umění, šíření fotografických znalostí a doučování, rozvoj spolupráce při realizaci fotografických projektů na Ukrajině.

Prezidentem asociace je od roku 2013 Mstyslav Andrijovyč Černov.[2][3]

Odkazy editovat

Reference editovat

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ukrainian Association of Professional Photographers na anglické Wikipedii.

  1. UAPP – Українська Асоціація Професійних Фотографів. ukrainianphotographers.com [online]. [cit. 2023-08-20]. Dostupné online. 
  2. UAPF 2019.
  3. Gorchins'ka 2013.

Literatura editovat

  • Chernov Mstyslav. ukrainianphotographers.com. Kyiv: UAPF, 2019. Dostupné online [cit. 7. prosince 2019]. (ukrajinsky) 
  • GORCHINS'KA, Oleksandra. U Kievі zapustili fotoproekt "Zazirajuchi u vіkna". Redakce Ruban Volodymyr. Gazeta.ua. Kyjev: Nova informacija, 27. prosince 2013. Dostupné online [cit. 6. prosince 2019]. (ukrajinsky) 

Související články editovat

Externí odkazy editovat