Terror neged terror

Terror neged terror (hebrejsky Teror proti teroru, zkratka TNT) byla militantní židovská organizace zodpovědná za několik útoků na palestinské cíle. Skupina byla založena politickou stranou Kach a odvozovala své jméno od Kahanovy teorie, že by na terorismus Arabů měli Židé také odpovídat terorismem.[1] Skupina začala útočit na Araby roku 1975.[2] Útok na autobus s arabskými dělníky 3. března 1984 po sobě zanechal šest raněných; zodpovědnost za útok přijala TNT brigáda Šloma ben Josefa. O tři dny později policie zatkla v souvislosti s tímto útokem a s nedávnými požáry a kladením bomb zaměřených proti místním křesťanům a muslimům sedm podezřelých. Obviněni byli nakonec čtyři: Meir Leibowitz, Chazan Levy, Jehuda Richter a Mike Guzovsky, všichni členové strany Kach.

27. března 1984 zatkla izraelská policie čtyři mladíky ze čtvrti Ejn Kerem v Jeruzalémě za 14 granátových útoků proti křesťanským a muslimským svatým místům. Útoky trvaly v rozmezí několika měsíců a Terror neged terror se k nim hlásila. Tři podezřelí Uri ben Ajun, David Deri a jeho bratranec Amram Deri byli odsouzeni na šest let s tříletým odkladem.[3]

Reference editovat

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Terror Against Terror na anglické Wikipedii.

  1. COHEN-ALMAGOR, Raphael. The boundaries of liberty and tolerance: the struggle against Kahanism in Israel [online]. [cit. 2011-07-09]. S. 159. Dostupné online. (anglicky) 
  2. MARSHALL, Edgar. Israel: current issues and historical background [online]. [cit. 2011-07-09]. S. 229. Dostupné online. (anglicky) 
  3. MICKOLUS, Edward. The terrorist list: A-K [online]. [cit. 2011-07-09]. S. 168. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]