Portál:Slovensko/Jazyk/Archiv

Archiv jazykových okének, které se objevili na Portálu Slovensko jako ukázka slovenštiny. Návrhy na jazykové okénko naleznete na Portál:Slovensko/Jazyk/Návrhy.

Listopad 08 (Brno) editovat

Brno je počtom obyvateľov najväčšie mesto Moravy a druhé najväčšie mesto Českej republiky. Rozkladá sa na juhu Moravy na sútoku riek Svratka a Svitava.
— Ze Brno

Úvod o druhém největším městě v České republice - Brně ve slovenštině.

Říjen 08 (Košice) editovat

Košice sú mesto na východe Slovenska. Mestom preteká rieka Hornád. S vyše 234 000 obyvateľmi sú Košice druhým najväčším mestom Slovenska po hlavnom meste.
— Ze sKošice

Košice jsou druhé největší město Slovenska a zároveň největší město západního Slovenska toto je úvod o něm ve slovenštině.

Září 08 (Vysoké Tatry) editovat

Vysoké Tatry sú najvyššie pohorie na Slovensku a v Poľsku. Sú geomorfologickou časťou Východných Tatier západne od Kopského sedla, ktoré ich oddeľuje od Belianskych Tatier. Na juhu hraničia s Podtatranskou kotlinou.
— Ze slovenské Wikipedie

Vysoké Tatry jsou nejvyšším pohořím Slovenska a zároveň nejnižšími velehorami, toto je úvod o něm ve slovenštině.

Srpen 08 (Praha) editovat

Praha je najväčšie mesto Česka, hlavné mesto Česka a je sídlom Stredočeského kraja (ktorý územie mesta obklopuje) a zároveň samostatná správna jednotka (štatutárne mesto a vyšší územný samosprávny celok).
— Ze slovenské Wikipedie

Praha je hlavní město Česka, toto je úvod o něm ve slovenštině.

Červen 08 (Slovenská vlajka) editovat

Vlajka Slovenska sa skladá zo slovenskej trikolóry a slovenského znaku. Farby slovenskej trikolóry sú odvodené jednak od pôvodných slovenských farieb červená a biela a jednak od slovanskej trikolóry (biela, modrá, červená).
— Ze slovenské Wikipedie

Slovenská vlajka je symbol Slovenské republiky, toto je úvod o ní ve slovenštině.

Květen 08 (Brynzové halušky) editovat

Pomer zemiakov a múky možno pomerne úspešne v značnom rozsahu meniť a dosiahnuť tak výraznejšiu zemiakovú alebo múčnu chuť halušiek. Pri riedkom ceste je však dôležité, aby sa halušky hádzali do vriacej vody.
— Ze Slovenských Wikibooks

Brynzové halušky jsou tradičním Slovenským jídlem, toto je část receptu na ně ve slovenštině.