Kvarnerić

záliv v Jaderském moři

Kvarnerić (italsky Quarnerolo) nebo též Mali Kvarner je záliv v Jaderském moři. Je největší ze tří částí Kvarnerského zálivu. Nachází se na území Chorvatska, konkrétně Licko-senjské, Přímořsko-gorskokotarské a Zadarské župy.

Kvarnerić
Kvarnerić u vesnice Lopar
Kvarnerić u vesnice Lopar
Poloha
SvětadílEvropa
StátyChorvatskoChorvatsko Chorvatsko (Licko-senjská, Přímořsko-gorskokotarská a Zadarská župa)
Kvarnerić
Kvarnerić
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha1517 km²
Délka69,4 km
Šířka28,2 km
Objem239,6 km
Ostatní
Pobřeží11,39 km
Přítok vodyPrůliv Srednja vrata
Odtok vodyPrůliv spojující Kvarnerić s Virským mořem
PřístupnáAno
OstrovyLošinj, Cres, Krk, Rab, Pag, Olib, Silba
SídlaVeli Lošinj, Mali Lošinj, Sveti Jakov, Nerezine, Osor, Punta Križa, Krk, Punat, Stara Baška, Lopar, Supetarska Draga, Rab, Banjol, Lun, Potočnica, Novalja, Gajac, Kolanjski Gajac, Mandre, Šimuni, Olib, Silba
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Mapa Kvarnerského zálivu a Kvarneriće

Severně je záliv ohraničen ostrovy Krk a Cres, východně ostrovy Prvić, Sveti Grgur, Rab a Pag, jižně ostrovy Maun, Olib a Silba a západně ostrovy Lošinj a Cres. Nachází se v něm několik menších ostrovů, jako jsou Plavnik, Kormati, Galun, Mali Plavnik, Maman, Sridnjak, Šailovac, Veli Laganj, Veli Dolfin, Trstenik, Oruda, Škrda, Morovnik, Vele Orjule a Male Orjule. Od Rijeckého zálivu je oddělen průlivem Srednja vala, od Kvarnerského zálivu průlivem u vesnice Osor a od Virského moře průlivem mezi ostrovy Maun a Olib.

Název Kvarnerić je odvozen od názvu Kvarnerského zálivu a znamená malý Kvarner. Kvarnerić se vyznačuje na rozdíl od sousedního Rijeckého zálivu více mořským obdobím, tedy je zde vyšší teplota v zimě a nižší v létě. V zimě jsou v oblasti Kvarneriće časté silné větry, jako je bóra a jugo, v létě je v oblasti slabý mistrál.

Reference editovat

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kvarnerić na chorvatské Wikipedii.

Externí odkazy editovat