Isabela Lucemburská

flanderská hraběnka a namurská markraběnka

Isabela Lucemburská (francouzsky Isabelle de Luxembourg, 1245/1250? – září 1298)[1] byla hraběnka flanderská a markraběnka namurská.

Isabela Lucemburská
hraběnka flanderská a markraběnka namurská
Portrét
Vít z Dampierre s manželkami
Narození1245/1250?
Úmrtízáří 1298
Pohřbenaklášter Flines
ManželVít z Dampierre
PotomciMarkéta z Namuru
Johana
Beatrix
Jan I. z Namuru
Vít z Namuru
Jindřich z Dampierre
Isabela
Filipa Flanderská
OtecJindřich V. Lucemburský
MatkaMarkéta z Baru
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Život editovat

Narodila se jako dcera lucemburského hraběte Jindřicha V. a Markéty, dcery Jindřicha z Baru. V květnu 1264 byla provdána za flanderského hraběte Víta z Dampierre a stala se tak jeho druhou ženou. Jednalo se o dvojitý sňatkový projekt – Isabelin bratr Jindřich se oženil s Beatrix z Avesnes, jejíž rodina patřila ke straníkům flanderského hraběte, a těmito sňatky byl zažehnán spor o namurské hrabství.[2] Lucemburkové se tak vzdali své snahy o zisk namurského hrabství ve prospěch flanderského hraběte.

Isabelino manželství s o dvě desetiletí starším hrabětem bylo požehnáno početným potomstvem. Hrabě se po letech spojenectví s francouzským dvorem přiklonil na stranu anglického krále Eduarda I., což vedlo k uvěznění jeho i jeho dvou synů. Dcera Filipa, zasnoubená s anglickým následníkem, musela být předána do péče francouzského krále. Po propuštění z vězení Vít vypověděl lenní slib Francii, což vyústilo v bitvu u Furnes, kde byli Dampierrové poraženi. Isabela zemřela během příměří v září 1298. Vít z Dampierre, opuštěn všemi spojenci, svou choť přežil o téměř sedm let a byl pohřben po jejím boku v klášteře Flines.

Reference editovat

  1. www.manfred-hiebl.de
  2. HOENSCH, Jörg K. Lucemburkové - Pozdně středověká dynastie celoevropského významu 1308–1437. Praha: Argo, 2003. ISBN 80-7203-518-5. S. 20. 

Externí odkazy editovat