Gundakar Tomáš ze Starhembergu

rakouský finančník a politik
(přesměrováno z Gundaker Thomas Starhemberg)

Gundakar Tomáš hrabě ze Starhembergu (německy Gundaker Thomas Graf von Starhemberg; 14. prosince 1663 Vídeň6. června 1745 Praha)[1] byl rakouský šlechtic a politik, v první polovině 18. století významný reformátor finanční politiky habsburské monarchie. V období 1698–1700 byl viceprezidentem dvorské komory (Hofkammer) a v letech 1703–1715 byl jejím prezidentem. V letech 1706 až 1745 byl prezidentem bankovní deputace (Präsident der Ministerialbancodeputation) a od roku 1712 členem tajné konference (Geheimen Konferenz), státním a konferenčním ministrem[2][3]

Gundakar Tomáš
hrabě ze Starhembergu

Narození14. prosince 1663
Vídeň
Habsburská monarchieHabsburská monarchie Habsburská monarchie
Úmrtí8. července 1745 (ve věku 81 let)
Praha
Habsburská monarchieHabsburská monarchie Habsburská monarchie
ChoťMarie Josefa Jörgerová z Tolletu
Marie Beatrix Františka z Daunu
RodičeKonrád Baltazar ze Starhembergu a Kateřina Františka z Cavriani
DětiFrantišek Antonín ze Starhembergu
Marie Bonaventura ze Starhembergu
Marie Dominika ze Starhembergu
Marie Gabriela ze Starhembergu
Marie Terezie ze Starhembergu
Marie Anna Antonie ze Starhembergu
PříbuzníFrantišek Otakar ze Starhembergu a Arnošt Rüdiger ze Starhembergu (sourozenci)
Otto Gundakar ze Starhembergu a Marie Ernestina ze Starhembergu (vnoučata)
Profeseekonom, politik a úředník
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Životopis editovat

Gundakar Tomáš Starhemberg se narodil rodičům Konrádu Baltazarovi ze Starhembergu a jeho druhé manželce Kateřině Františce z Cavriani. Byl mladším bratrem Ernsta Rüdigera ze Starhembergu, který se proslavil při obraně Vídně.

V roce 1682 se stal kanovníkem v Olomouci a na přání otce se připojil v roce 1684 ke kněžím v Collegiu Germanicu v Římě. Církevní dráhu však opustil, neboť se necítil být povolán a rozhodl se stát politikem.[2] Přesídlil do Vídně a stal se dvorním komorním radou. V roce 1698 se stal viceprezidentem a v letech 1703 až 1715 prezidentem dvorské rady. Byl odpovědný za první rakouskou státní banku Wiener Stadtbank, která vznikla v roce 1705.

Působil také jako tajný a konferenční rada za císařů Josefa I. a Karla VI. Jeho úspěchy v oblasti státních financí byly oceněny udělením Řádu zlatého rouna.[2][3]

Rodina a potomci editovat

Gundakar Tomáš ze Starhembergu byl dvakrát ženat. Jeho první manželkou byla hraběnka Beatrix Františka Daunová, s níž měl dva syny a čtyři dcery. Po předčasné smrti první manželky se oženil s vdovu po svém bratru Arnoštovi, Marii Josefu rozenou z Jörgeru. S druhou manželkou měl dva syny a čtyři dcery.[2]

Vlastnictví editovat

  • Palác Starhemberg na Dorotheergasse
  • Hrad Štýrský Hradec
  • Hrad Pottendorf
  • Zámek Pottendorf
  • Palác Schönburg-Hartenstein
  • Hrad Reichenstein[4]
  • Zámek Haus

Odkazy editovat

Reference editovat

  1. ALO docView - 37 Biographisches Lexikon des Kaisertums Österreich (1878). www.literature.at [online]. [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. 
  2. a b c d Gundaker Thomas Starhemberg | AustriaWiki im Austria-Forum. austria-forum.org [online]. [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. 
  3. a b HTTPS://AUSTRIA-FORUM.ORG, Austria-Forum |. Starhemberg, Gundacker Thomas Graf. Austria-Forum [online]. [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. (německy) 
  4. Hrad Reichenstein. Burgen- und Schlösserweg [online]. [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy editovat