Anton Heinrich Friedrich von Stadion

vrchní hofmistr na kurfiřtském dvoře v Mohuči

Anton Heinrich Friedrich von Stadion (5. dubna 1691 Würzburg26. října 1768 Warthausen) byl nejvyšší hofmistr na kurfiřtském dvoře v Mohuči, za vlády s ním spřízněným Janem Fridrichem Karlem z Osteinu. Stadion je pokládán za průkopníka osvícenství a byl, díky svému vysokému úřadu, odpovědný za mnoho reforem v kurfiřtské Mohuči.

Antonín Jindřich Bedřich ze Stadionu
Narození5. dubna 1691
Würzburg
Úmrtí26. října 1768 (ve věku 77 let)
Warthausen
Povolánípolitik
Choť(1724) Marie Anna ze Sickingen-Hohenburgu (1706–1774)
DětiGeorg Michael Frank von La Roche[1]
RodičeJan Filip I. ze Stadionu[1] a Marie Anna ze Schönbornu[1]
PříbuzníMaximiliane Brentano[1] (vnučka)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rodina a mládí editovat

Pocházel ze hraběcího rodu Stadionů, linie Stadion-Warthausen a byl synem Jana Filipa I. ze Stadionu (1652-1741), od roku 1711 hraběte ze Stadionu, a jeho třetí ženy Marie Anny ze Schönbornu (1669-1703) z rodu Schönbornů. Studoval na mohučské univerzitě práva a finančnictví. Na jedné ze svých cest potkal Voltaira a jeho postoje přijal za své.

Už jeho otec od roku 1709 zastával post großhofmeistera u kurfiřta Lothara Františka ze Schönbornu a také jeho další příbuzní drželi v Mohuči vysoké úřady. Roku 1737 jeho otec z úřadu odstoupil a uvolnil tak synovi místo jako svému nástupci.

27. června 1724 se ve Freiburgu oženil s Marií Annou ze Sickingen-Hohenburgu (1706–1774) a měl s ní tři dcery a dva syny.

Kurfiřtský dvůr editovat

Anton Heinrich Friedrich von Stadion sloužil třem kurfiřtům: nejprve Philippu Karlu von Eltz-Kempenich, poté Johannu Friedrichu Karlu von Ostein a posledních několik let Emmerichu Josepha von Breidbach zu Bürresheim. Především Johannem Friedrichem Karlem von Ostein byl jmenován do všech úřadů, které zastával i jeho otec: tajný rada, dvorní maršál, vrchní úředník v Tauberbischofsheimu.

Reformy v duchu osvícenství editovat

Stadion byl přímo odpovědný za různé reformní počiny. Zavedl v kurfiřtském státě všeobecné zemské právo a moderní soudní systém.

Dle nařízení z 22. prosince 1747 byly zavedeny v Mohuči dva dvoutýdenní trhy, které se od roku 1748 konaly každoročně. Dalšími opatřeními pomohl Mohuči stát se významným obchodním centrem.

Reference editovat

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Anton Heinrich Friedrich von Stadion na německé Wikipedii.

  1. a b c d Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.

Externí odkazy editovat